Осем души, участвали в организирани престъпна група, са арестувани на

...
Осем души, участвали в организирани престъпна група, са арестувани на
Коментари Харесай

Разбиха ОПГ за компютърни престъпления, измами и пране на пари

Осем души, взели участие в проведени незаконна група, са задържани на 20 октомври за осъществени компютърни закононарушения, измами и пране на пари, оповестиха през днешния ден на брифинг в Окръжна прокуратура – Пловдив. Групата манипулирала игрални автомати и жива игра на рулетка в разнообразни обитаеми места в страната. В акцията на „ Икономическа полиция “ вземат участие чиновници от пет области – Стара Загора, Плевен, Пловдив, Смолян и София – област.

Разследването стартира преди месеци по постъпил сигнал в Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Стара Загора. Групата била следена няколко месеца, в които е открито, че са изработвали електронно устройство, което се свързва с игралния автомат и посредством отдалечено трансформира логаритъма на автомата, с цел да генерира облага за играещия. При живата игра на рулетка било употребявано топче с вграден чип, който се задейства с отдалечено, с цел да спре топчето на мечтаното от играещия число, изясни наблюдаващият прокурор по делото Димитър Молев. По думите му групата е проведена извънредно добре, и в нея взели участие лица със съществено престъпно минало, демонстриращи висок витален стандарт, макар, че не са трудово ангажирани.

Ръководителят на групата е от Пловдив. В нея вземат участие седем мъже и една жена, които са на възраст от 41 до 68 години. Двама имали специфични механически умения и изработили електронното устройство и топчето. Топчето е направено толкоз успешно, че имали предложения от чужбина за продажбата му, уточни прокурорът. Освен тези две лица, има участници, които се занимавали с рекрутиране на крупиета или шефове на игрални клубове, тъй като без тяхната поддръжка нямало по какъв начин да се случи измамата.

Арестуваните имат богато престъпно минало, били са извънредно мобилни, разяснява комисар Цветан Йоцов, шеф на отдел „ Икономическа полиция “ към Главна дирекция „ Национална полиция “.  Петима от арестуваните са осъждани за  разнообразни закононарушения – срещу личността, собствеността, стопански закононарушения, в това число с операции на компютърни системи.

 

Претърсени са 21 парцела – жилища, жилища, гаражи, и четири автомобила. Извършени са обиски на три лица. Иззети са голям брой доказателства – раздрънкан игрален автомат, служил за симулация, няколко рулетки, общо 39 500 лв., електронните устройства, голям брой топчета, документи.

Внесено е искане до Окръжен съд – Пловдив за налагане на най-тежка мярка „ задържане под стража “ на всички лица. Предвиденото наказване за уредника е от 5 до 15 години отнемане от независимост, а за останалите – от 3 до 8 години.

В брифинга участваха още Ваня Христева, областен прокурор на Пловдив, старши комисар Георги Машонов, шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив, комисар Георги Боюклиев, шеф на отдел „ Икономическа полиция “ към ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

novini.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР