Осъждаме категорично руската агресия в Украйна, заяви президентът Румен Радев,

...
Осъждаме категорично руската агресия в Украйна, заяви президентът Румен Радев,
Коментари Харесай

Радев и Земан искат единен отговор на НАТО на руската агресия в Украйна

Осъждаме изрично съветската експанзия в Украйна, съобщи президентът Румен Радев, откакто организира среща на " четири очи " с чешкия си сътрудник Милош Земан, която се състоя в Пражкия палат Храдчани.

Радев сподели, че войната разрушава одобрения интернационален ред, както и създаваната с десетилетия архитектура за сигурност в Европа.

Тази експанзия изисква обединен отговор в границите на НАТО и Европейски Съюз, изисква дълбока и решителна промяна на Алианса, нова стратегическа идея с фокус източния фланг, сподели Радев.

Президентът добави, че нашите страни са мощно ангажирани с построяването на своя защитителен потенциал и на срещата двамата с президента на Чехия са разискали по какъв начин това може да стане по-добре.

Държавният глава изрази страдание, че войната сложи пред нашите страни редица провокации и изключително пред чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Призивите за прекратяването на сраженията и насърчаването на договарянията отстъпват пред войнствената изразителност, а това значи дълга война с тежки последствия, означи българският държавен глава. И България, и Чехия са съпричастни с украинския народ, ангажирани сме с оказването на филантропична помощ. Но би трябвало да се ангажираме повече с енергийната самостоятелност на нашите страни, уточни Радев. Според него глобите против Русия би трябвало да бъдат ефикасни, само че не би трябвало да позволяваме да нанасят вреди върху нашите стопански и обществени системи, добави Радев. Той уточни, че прекъсването на доставките на нефт няма да се отрази добре на нашите стопански системи.

Държавният глава изрази своята увереност, че Чехия има потенциала да води Европа в сложните времена като ръководител на Съвета на Европейски Съюз. Радев благодари на президента Земан за устойчивата поддръжка за участието на България в Организацията за икономическо съдействие и развиване и в Шенгенското пространство.

Българският президент посочи, че стокообменът сред България и Чехия е рекорден - той бележи растеж всяка година с двуцифрено число. Но и двамата споделяме убеждението, че можем да реализираме доста повече в редица значими области, със взаимни вложения и планове като нововъведения в осведомителни технологии, автомобилна индустрия, енергетиката, опазване на здравето, туризъм, инфраструктура.

" Аз се веселя, че бизнес форумът, който ще се състои на следващия ден, има опция да открие нови хоризонти пред това съдействие ", съобщи президентът Радев.

Той сподели, че и двамата споделят убеждението, че постигането на климатична индиферентност, без да губим нашата конкурентоспособност, е невероятно без основаване на условия за развиване на нуклеарната енергетика. Той е на мнение, че не би трябвало да позволяваме грешката да се откъсваме доста напред в съвременни възобновими технологии и да закриваме нашите базови мощности, като въглища, нуклеарна енергетика, произвеждане на сила от газ, без да сме основали устойчиви механизми и технологии за съхранява на сила.

Радев уточни, че високо прави оценка връзките сред двете страни в региона на образованието, науката, културата. Държавният глава напомни, че още през 1948 година е открит български културен център в Прага. Високо ценим и проучването на българския език в Карловия университет в Прага и на чешки език в България. Това е значимо изискване за свободния продан в културата, стопанската система, образованието, във всички области от актуалния живот, означи още президентът Румен Радев.

Неговият сътрудник Милош Земан сподели в своето изказване пред медиите, че Чехия изцяло поддържа влизането на България в Шенгенското пространство.

" Дискутирахме и за сходни или едни и същи проблеми, по отношение на отсрочването на енергийните наказания за някои страни членки на Европейски Съюз. Както ви е известно, за в този момент става дума за Унгария, Словакия и Чехия, само че наподобява, че към тази битка ще се причисли и България ", сподели Земан. Според него е парадоксално, че руснаците от една страна се заклеват в славянско приятелство, а въпреки това стопираха доставките на газ на две славянски страни – Полша и България.

Земан сподели, че главен акцент в диалозите е бил съветската експанзия в Украйна. " Във Вашата оценка на тази експанзия намираме безусловно подобие, в това число, че и двамата се учудихме какъв брой огромна е разликата сред рекламата на съветската войска и нейните действителни резултати ", разяснява Милош Земан.

Той сподели, че с Радев са разискали двустранните връзки, които са на чудесно равнище. Той даде за образец стокообмена сред двете страни, който е постигнал исторически стойности.

Визитата на българския държавен глава продължава и на следващия ден, 11 май. В министерството на индустрията и търговията, президентът Радев и министърът на индустрията и търговията Йозеф Сикела ще открият Чешко-български бизнес конгрес под мотото „ Together We Achieve More “. В него ще вземат присъединяване представители на водещи компании от браншовете на промишлеността, енергетиката и електрониката, осведомителните и информационните технологии, биотехнологиите, финтех промишлеността, машиностроенето, хранително-вкусовата индустрия, защитата и сигурността.

По-късно денем президентът Радев ще се срещне с наши сънародници, които живеят в Чехия. По публични данни българските жители, трайно пребиваващи на чешка територия, са към 17 хиляди души.

Съпругата на президента – Десислава Радева, ще посети Българското учебно заведение " Петър Берон " в Прага, което е с 74-годишна история. В него се учат към 125 български деца.

БТА
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР