осъжда остро изказването на министър-председателя в оставка Бойко Борисов, в

...
осъжда остро изказването на министър-председателя в оставка Бойко Борисов, в
Коментари Харесай

Адвокатите обидени от изказване на Бойко Борисов

осъжда остро изявлението на министър-председателя в оставка Бойко Борисов, в което в ефира на всички национални малките екрани при оповестяване на връщането на мандата за сформиране на държавно управление, той декларира, че.
" Това не е първото сходно изявление на господин Борисов и на други лица, заемащи висши държавни длъжности, ориентирани към юристите и адвокатурата като цяло. През последните няколко години адвокатурата е обект на тенденциозни нападки, на неуважение и подкопаване на нейната конституционна и социална роля. Висшият адвокатски съвет намира сходни изявления за безусловно неприемливи и неприемливи в една европейска и правова страна, в която висшите държавни служители следва да зачитат върховенството на правото, правовия ред и правата на индивида. Подобно отношение освен към адвокатурата, а и към Народното събрание и неговите представители, демонстрират пренебрежение към правилата на Конституцията и закона ", се споделя в позиция на Висшия адвокатски съвет.
 Адвокати още веднъж на митинг, пазят сътрудник Адвокати още веднъж на митинг, пазят сътрудник
Адвокати още веднъж са на митинг против управлението на гилдията пред постройката на Висшия адвокатски съвет. Преди няколко месеца бе организира...
Висшият адвокатски съвет е на мнение, че съществуването на повече юристи в Народното събрание и като цяло на повече народни представители адвокати, е причина за по-добро и по-качествено законодателство, с по-малко промени, одобрявани без публично разискване и без надлежна оценка за влияние, постоянно през преходни и заключителни разпореждания. Това бе неприятна процедура на предходния парламент, която докара до трайно утежняване на законодателната рамка в редица области и нужда от непрекъснати промени в едни и същи закони. Само за 2020 година се наложи Висшият адвокатски съвет да реагира и да внесе повече от 40 мнения по законопроекти, както и голям брой заявления и мнения по актовете на изпълнителната власт.
Висшият адвокатски съвет припомня, че отъждествяването на юриста с неговия клиент е безусловно неприемливо. Подобна изразителност от лица, заемащи най-високите постове в страната, изпраща извънредно неприятни сигнали към обществото, подкопава доверието освен в адвокатурата, само че и в правораздаването, а от там и в самия правов ред.
Представителите на законодателната, изпълнителната и правосъдната управляващи не трябва да не помнят, че тяхната съществена роля по времето, през което заемат своите длъжности, е да служат на страната в границите на конституционно откритите си пълномощия при ценене на главните правила на правото, при съблюдаване и одобряване на законността и при проявление на почитание към останалите институции в страната и на техните представители, една от които несъмнено е адвокатурата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР