Алексей Навални: Руският опозиционен лидер получи още 19 години затвор

...
Осъденият в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални получи още
Коментари Харесай

Осъденият в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални получи още 19 години затвор по време на процес в отдалечена наказателна колония.

Г-н Навални беше признат за виновен в основаването и финансирането на екстремистка организация и дейности. Той отрича обвиненията.

Той вече излежава деветгодишна присъда за нарушения на условно освобождаване, измама и неуважение към съда. Обвиненията са широко разглеждани като политически мотивирани.

От влизането си в затвора през 2021 г. г-н Навални е държан в отдалечена наказателна колония.

Зала в затвора, наказателна колония № 6 в Мелехово, който е на 240 км (150 мили) източно от Москва, беше превърната в импровизирана съдебна зала за най-гласовия критик на Кремъл. Делото се проведе при закрити врати.

Руските държавни прокурори призоваха за 20-годишна присъда за г-н Навални в още по-рестриктивна „колония със специален режим“. Такива затвори обикновено са запазени за най-опасните престъпници в Русия.

В съобщение, публикувано в социалните медии преди присъдата, г-н Навални изрази убеждението си, че ще бъде предаден затвор в "сталинистки" стил, предназначен да плаши други потенциални дисиденти.

На хартия делото се разглежда от съд в Москва. Но решението да се проведе дистанционен процес в затвор предполага, че руските власти са искали да избегнат публичността, която неизбежно ще дойде с транспортирането на Навални до руската столица.

Когато г-н Навални направи последното си изявление преди две седмици, нямаше видео или аудиозапис на думите му. Но текстът на неговата реч, критикуваща руските власти и войната в Украйна, беше оповестен. Неговите поддръжници, включително руски актьори и музиканти в изгнание, го прочетоха и публикуваха онлайн.

Г-н Навални може да бъде изправен пред нови обвинения. Той казва, че следователите са му казали да очаква нов процес по обвинения в тероризъм.

Повече от десетилетие г-н Навални се опитваше да разобличи корупцията в сърцето на руската власт . Неговите видеоразследвания са получили десетки милиони гледания онлайн.

Харизматичен активист, той изглеждаше единственият руски опозиционен лидер, способен да мобилизира хора в големи количества по целия свят Русия ще участва в антиправителствени протести.

Но през 2020 г. той беше отровен в Сибир с това, което западните лаборатории по-късно потвърдиха, че е нервнопаралитичен агент.

По-късен доклад от разследващото издание Bellingcat и руския новинарски сайт The Insider замесиха няколко агенти на руската служба за вътрешна сигурност, ФСБ, в атаката.

След като се възстанови от атаката, г-н Навални се върна в Русия през 2021 г. въпреки предупрежденията, че може да бъде арестуван. Той беше арестуван веднага след пристигането си на московското летище Внуково.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР