Осъдените в руските затвори са заплашени с нови наказателни дела

...
Осъдените в руските затвори са заплашени с нови наказателни дела
Коментари Харесай

Плашат затворници с нови наказателни дела заради отказа им да се включат във войната в Украйна - Свят

Осъдените в съветските затвори са застрашени с нови наказателни каузи поради отхвърли им да се бият в Украйна като част от ЧВК " Вагнер ", оповестява " Агентство " в телеграм канала си с позоваване на юристи и деятел по правата на индивида.

" Пристигат оперативни служащи от Министерството на вътрешните работи или ФСБ и заплашват да изровят остарели каузи отпреди 10-20 година, за които отминалостта към този момент е изтекла, заплашват да стартират правосъдни каузи против тези, които отхвърлят да отидат на война ", споделя юрист Яна Хелмел.

По думите й новата тактичност се ползва при наказаните в колониите в Самарска и Ростовска област, Краснодарския край и регионите на Северен Кавказ. Там се носят клюки за тежки загуби измежду наказаните, които са се присъединили във войната, тъй че искащите да се бият фрапантно намалели.

Правозащитничката Оксана Асауленко приказва за натиска върху пандизчиите в колониите в Пермския район. Майката на един от наказаните споделя, че синът ѝ, на който оставали пет месеца до края на изтърпяване на присъдата, бил принуждаван да се запише като доброволец. 

Агенцията оповестява, че се вършат и опити да се принудят задържаните в следствените арести да отидат на война, като се дава обещание привършване на наказателните каузи. Адвокатите настояват, че това се случва в СИЗО-1 в Самара и СИЗО-5 в Москва.

Набирането на пандизчии стартира предишното лято от частната войска на Евгений Пригожин " Вагнер ". Готвача на Путин им обещаваше опрощение и независимост в подмяна на шест месеца като наемници. От началото на януари 2023 година Пригожин стартира да се среща със пандизчиите, които " изпълнили контракта " и получили опрощение. На 6 януари Mediazona написа, че вербовчиците на " Вагнер " са почнали втори кръг от визити в колониите.

През януари представителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби съобщи, че към 50 000 бойци са били изпратени в Украйна от ЧВК " Вагнер ", като 40 000 от тях са били убити, ранени, предали се или дезертирали.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР