Ортопедът-травматолог д-р Владислав Райков от УМБАЛ „Лозенец“ и негови колеги

...
Ортопедът-травматолог д-р Владислав Райков от УМБАЛ „Лозенец“ и негови колеги
Коментари Харесай

Ортопед от болница Лозенец спечели престижна награда за иновативен IT проект заедно с колеги от ВМА

Ортопедът-травматолог доктор Владислав Райков от УМБАЛ „ Лозенец “ и негови сътрудници от ВМА завоюваха влиятелна премия в състезанието Digital&A1Awards, оповестиха от лечебното заведение.

Иновативният IT план бе един от четирите отличени измежду 30 плана в първия конкурс Digital&A1Awards на специфична гала в Центъра на модерни изкуства „ Топлоцентралата “.

Групата за компютърна асистирана радиология и ортопедична хирургия, в която взе участие доктор Владислав Райков, бе отличена по критерия „ Въздействие и вероятности за развиване “. Холограмни модели, имплементирани благодарение на технологията HoloMedical Assistant (Holoma) обезпечават революционни промени в региона на персонализираната медицина и костната хирургия. Системата е създадена от българската софтуерна компания „ Интерконсулт България - медицински решения “ и употребява комбиниране от смесена действителност и 3D холограми, като придвижва предоперативния проект в оперативната среда.

Технологичоното решение е построено въз основата на очилата на Microsoft за смесена действителност Hololens2 и посредством създадени от българските софтуерни инженери и лекари логаритми, смесва холограмите на органите, получени от компютърния томограф върху действителната геометрия на целевия орган. По този метод се демонстрира същинският проблем на пациента с акуратност до милиметри, а това понижава фрапантно рисковете от ятрогенни неточности и дава сигурност и комфорт и за двете страни – пациент и доктор.

Новият способ към този момент е внедрен в две лечебни заведения у нас – УМБАЛ „ Лозенец “ и ВМА, както и в една клиника в Швейцария.

На събитието участваха мениджъри от дребни, междинни и огромни компании, IT шефове и основни представители от високотехнологичния бранш, а специфичен посетител бе министърът на електронното ръководство Божидар Божанков, който съобщи: „ Споделям с всички участници желанието ни да вършим живота на хората по-лесен благодарение на цифровите технологии “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР