Оризът е една от храните, които се консумират често и

...
Оризът е една от храните, които се консумират често и
Коментари Харесай

Ето как ни влияе консумацията на бял ориз

Оризът е една от храните, които се употребяват постоянно и под разнообразни форми. В последните години пък на пазара се предлага огромно многообразие от негови типове - за всеки усет и за всеки мотив.
 Белият ориз, кафявият ориз, дивият ориз, разликите сред тях и кой е най-полезен
Защо белият ориз не е за предпочитане

И неговите по-здравословни други възможности

Белият ориз, прочут още като обогатен ориз, е един от най-популярните типове. Това е пречистен ориз, което значи, че от него са отстранени външната обвивка, пластовете от трици и зародиша.

Белият ориз обаче има неприятна известност заради начина, по който се обработва, изключително спрямо по-хранителния му пълнозърнест братовчед - кафявия. Белият постоянно е описван като " неприятен въглехидрат " или източник на празни калории, но освен някои странични резултати, той има и ползи за здравето ни. 

Повече сила

Белият ориз е източник на въглехидрати, които са основният източник на гориво за нашето тяло. Освен това доста разновидности на белия ориз, са подсилени с витамини от група В , които също могат да оказват помощ за поддържане на енергийните равнища.
 Снимка 585121

Според проучване, оповестено в списание, всички витамини от група В, като се изключи фолата, вземат участие в най-малко една стъпка (ако не и повече) от системата за произвеждане на сила в клетката . Като се има поради това, от значително значение е да си набавяме доза от всеки витамин B, с цел да получаваме сила.

Съдържание на арсен

Ако сме измежду хората, които обичат честичко да похапват ориз обаче, добре е да имаме поради равнищата на арсен в него. Оказва се, че оризът има доста по-високо наличие на арсен от това в други зърнени храни, като пшеница и ечемик, написа.
 Снимка 585122

Препоръчително е, изключително в случай че хранителният ни режим изключва глутена, по-рядко да ядем ориз и да ограничим количеството, което консумираме. Може да разнообразяваме менюто си с други зърнени храни. Такива са лещата, фасул, боб, киноа.
 Ориз, глутен, арсен и за какво е добре по-често да ядем други зърнени храни
Има ли глутен в ориза

И за какво е добре по-често да ядем други зърнени храни

Здраве за костите

Оказва се, че потреблението на бял ориз може да предложи огромна еластичност, когато става въпрос за здравето на костите.
 Снимка 585123

Всички знаем, че калцият и витамин D са значими хранителни субстанции за здравето на костите. Но един невъзпят хранителен воин за здравето на костите, е манганът , а той се съдържа в белия ориз.
 Рецепта за есенна чорба от див ориз, зеле, сладки картофи и още сезонни съставки
Ароматна есенна чорба от див ориз

Подходяща и за вегани

Склонност към развитие на метаболитен синдром

Метаболитният синдром е група от положения, които се появяват дружно, увеличавайки риска от сърдечни болести, инсулт и диабет вид 2. Условията включват висока кръвна захар, непотребни телесни мазнини към талията, нараснало кръвно налягане и абнормни равнища на холестерол или триглицериди.
 Снимка 585125

Едно изследване, оповестено в списание, допуска, че хората, които употребяват най-вече бял ориз, са свързани с 30% по-висок риск от метаболитен синдром.  Затова, в случай че сме изложени на риск от някое от тези положения, трябва да помислим за подмяна на белия ориз с нещо друго, съветват от
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР