Оригиналният скафандър на българския космонавт Александър Александров и снимки и

...
Оригиналният скафандър на българския космонавт Александър Александров и снимки и
Коментари Харесай

Показват в изложба скафандъра на космонавта Александър Александров и  снимки от посещението му във Велико Търново през 1989 г.

Оригиналният скафандър на българския космонавт Александър Александров и фотоси и документи от визитата му във Велико Търново през 1989 година ще бъдат показани в изложбата „ Отвъд притеглянето на Земята – 34 години от полета на Александър Александров в Космоса ”.

Експозицията в музей „ Възраждане и Учредително заседание “ е взаимна самодейност на Регионалния исторически музей и Историческия музей-Омуртаг, във връзка Международния ден на детето – 1 юни и годишнина от полета на втория български космонавт. Тя напомня историческия полет на генерал-майор Александър Александров,осъществен на 7 юни 1988 година на галактическия транспортен съд Съюз-ТМ-5. – полет утвърдил България, като една от дребното в международен мащаб галактически страни.

Основен акцент в изложбата ще е истинския скафандър на втория космонавт на нашата страна Александър Александров, както и документи от визитата му във Велико Търново.

Александров, дружно с първия българин, изхвърчал в Космоса Георги Иванов, руски космонавти и един американски астронавт идват в града на 29 май 1989 година Групата посещава музей „ Възраждане и Учредително заседание “ и се подписва в Летописната книга. Тази паметна книга и истински фотоси от визитата на Александър Александров също ще бъдат включени в идната галерия. Ще могат да се видят и емблемите на задачата на Съюз-ТМ-5 от 1988 година и отличителните знаци на втория български космонавт,,проектирани и направени от великотърновската фабрика „Деню Георгиев“. Експозицията включва още макет на неестествен орбитален сателит и още доста забавни фото- и документални материали, отразяващи любопитни моменти от галактическата история на България.

За формалното разкриване на изложбата в 17,00 ч. на 10 юни е поканен генерал-майор Александър Александров.

Експозицията в музей „ Възраждане Учредително заседание “ ще може да бъде прегледана до 29 юли 2022 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР