Оригиналът е на virtual_explorer Даниел Десподов преди 52 секунди 1

...
Оригиналът е на virtual_explorer Даниел Десподов преди 52 секунди 1
Коментари Харесай

Как така през изтеклите няколко години цената на телевизорите падна с 97%

Оригиналът е на virtual_explorer

Даниел Десподов преди 52 секунди 1 Сподели

Най-четени

IT НовиниКалин Карабойчев - 13:13 | 03.06.2023

„ Се таа брат “ е повода съдът да спре достъпа до Zamunda и Pirate Bay

IT НовиниСветлин Желев - 9:56 | 05.06.2023

Раждането на „ Черния лебед “: Девет години от „ чертежа на салфетка “ до първия полет

ХардуерСветослав Димитров - 19:16 | 30.05.2023

Започнаха продажбите на Huawei Watch 4 и Watch 4 Pro – първият в света часовник, който може да мери кръвната захар

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/Новинар. Увличам се от модерни технологии, осведомителна сигурност, спорт, просвета и изкуствен интелект.

Може би не сте забелязали, само че в последно време нещо не е наред с тв приемниците.

Преди тридесет години тв приемникът бе съвсем първокласна движимост. И то освен в страните от някогашния Съветски съюз. Дори в Америка те бяха цветни и лампови и се продаваха за най-малко 800 щатски $ (това е към 2500 щатски $ през днешния ден, поправени в сходство с инфлацията). Семействата използваха еднакъв тв приемник генерации наред. Много от тях го съхраняваха по-дълго от автомобила.

Но в този момент с тв приемниците се случва нещо доста забавно. Подобно на доста други устройства, през последните десетилетия те станаха доста по-добри и софтуерно по-напреднали. Но до момента в който, да речем, новите коли костват почти толкоз, колкото и преди 10 години, а новите смарт телефони даже нарастват, тв приемниците са станали с порядък (!) по-евтини. Това наподобява опонира на обикновената логичност.

Така да вземем за пример в листата с най-хубавите тв приемници за 2012 година на уеб страницата Reviewed.com се предлагат няколко 51-инчови плазмени тв приемника с резолюция 1080p за 2199 $, което е много бюджетна алтернатива. А в този момент единствено за секунди онлайн можете да намерите 55-инчов тв приемник с доста по-висока 4K резолюция за 350 $ – на същите уеб сайтове на BestBuy или Target. Има даже разновидности за 249 $, освен това с „ отстъпки “. Извинявайте, само че това е по-евтино от някои от по-новите слушалки или смарт часовници.

Един още по-радикален образец: 85-инчовите 4K екрани, които през 2013 година костваха към 40 000 $ (да, четиридесет хиляди $, по-скъпо от автомобил). Сега те се продават в американските вериги на „ преференциални цени “ за 1300 $. Тридесет пъти по-евтино! Въпреки че наподобява, че материалите в тях не са станали по-евтини през тези 10 години… За какво става дума?

Най-евтината стока на века

В доста страни всички данни за цените и продажбите се резервират и се водят статистики. Да вземем да вземем за пример тази „ графика на века “ от Американския институт за предприемачество. Те всяка година ревизират динамичността на действителните цени на другите артикули и услуги. От 2000 година насам цените на множеството артикули, като да вземем за пример храните и медикаментите, са се нараснали с 80 до 200 %. Което е разумно. Но в това време тв приемниците са поевтинели с 97 %! Това е доста повече от всеки различен артикул в света, освен това със голяма разлика.

Защо в този момент са толкоз по-евтини? Дори двадесет до тридесет пъти повече спрямо преди 10 години!

На пръв взор това наподобява нелогично. Сега потребителят има избор: да си купи дребен 11-инчов iPad Pro за 800 $ и по-късно да го употребява, с цел да гледа YouTube или Netflix в леглото. Или да заплати по-малко – и да се снабди с голям 70-инчов 4K тв приемник, който е 40 пъти по-голям и коства също толкоз. И също по този начин да гледа Netflix или YouTube от него. Този тв приемник също има браузър, игри, магазин за приложения, достъп до интернет и съвсем всички функционалности на общоприетия таблет. Само че дисплеят му е 40 пъти по-голям и коства по-малко.

Нима в този момент в тв приемниците се употребяват по-малко материали? На доктрина не: същите платки, огромният LED панел, зареждането, корпусът. Разбира се, тук могат да се употребяват малко по-обемни съставни елементи спрямо въпросния iPad, само че въпреки всичко физически се нуждаете от доста повече материал. А какъв брой се изразходва за производството на подобен голям предмет, за деликатното му превозване, предпазване и доставка до клиента…

Каква съгласно вас може да е повода за толкоз ниските цени?

Първата причина си ти

Едно от главните усъвършенствания през последните години е просто едно огромно парче стъкло. Телевизионните панели към този момент се изрязват от доста огромно плоско парче стъкло, наречено “ mother glass “. Тези части са големи, към 3,3х3 метра, и производителите са се научили доста по-ефективно да режат това огромно парче на обособени екрани. Преди 10 години имаше доста боклуци, само че в този момент от едно и също необработено стъкло се създават повече телевизионни екрани. Другите съставни елементи също се създават по-бързо и с по-нисък % на бракуваните произведения. Тези (и други подобни) усъвършенствания могат да се преглеждат като закона на Мур за тв приемниците. С течение на времето фирмите, произвеждащи съставни елементи, са подобрили индустриалния развой, което е довело до видимо понижаване на разноските.

Разбира се, тези усъвършенствания се отнасят за множеството съврeменни устройства. Но пазарът на тв приемници има още един фактор, който го отличава от останалите: голямата конкуренция. За разлика от пазара на смарт телефони, който е доминиран от няколко огромни компании, ниските цени на екраните разрешават на повече производители, в това число на започващи компании, да навлязат на пазара за тв приемници. Те просто би трябвало да купят екран, да сглобят корпуса и да изтеглят софтуера за стрийминг.

През последните пет години новите компании като TCL и Hisense лишиха огромен дял от пазара на по-утвърдени марки като LG и Sony, принуждавайки ги да понижат цените (Hisense към този момент е вторият по величина производител в света във връзка с продадените тв приемници след Samsung). На този пазар постоянно се появяват нови компании, защото те не се нуждаят от най-напредналите технологии: гъвкави екрани, сензорни екрани и 8nm софтуерни процеси. Ожесточената конкуренция принуждава всички да понижат маржовете си. Няма по какъв начин да стане допустимо да се печели по 600 $ на смарт телефон, както прави Apple.

Разбира се, има една загадка. И тя е главният фактор за понижаването на цените на тв приемниците. Тя се състои в това, че търговията със смарт устройства набира обороти. Няма по какъв начин да не видим, че тв приемниците започнаха да поевтиняват с растежа на известността на относително новите смарт тв приемници.

Когато гледате телевизия, тв приемникът в действителност гледа вас. Той следи какво вършиме и какво харесвате, наблюдава навиците ви, а производителят печели солидно от събраните данни. Телевизорът работи като уеб уебсайт, наблюдаващ потребителя, който влиза в него. Въпросният предполагаем уеб уебсайт е неповторим по собствен личен метод и по тази причина е още по-ценен.

Най-разпространената медийна платформа, Roku, е вградена в тв приемниците на компании като TCL, Hisense, Philips и RCA. Но има доста такива операционни системи: има Гугъл TV, която Sony, наред с други, употребява, а LG и Samsung имат свои лични разработки. Всички те наподобяват на обществени мрежи или услуги за е-поща, защото ни дават своите безвъзмездни услуги в подмяна на това, че наблюдават какво вършим с тях и от какво се интересуваме. След това те продават тази информация на рекламодатели, застрахователи, банки или на всевъзможни други компании, които са подготвени да платят за нея.

Това е нов и доста добър източник на доходи, който единствено преди 10-15 години не съществуваше.

Всички знаят за тази „ загадка “. Компаниите за следене на данни като Inscape и Samba гордо се хвалят непосредствено на своите уеб уеб страниците си с производителите на тв приемници, с които работят, и данните, които събират.

Ето по какъв начин става по този начин, че за тв приемниците (или по-скоро за вградените в тях платформи) е значимо да натрупат огромна потребителска база. Сега те работят като започващи предприятия, инвестирайки в това да привлекат допустимо най-вече хора към своята платформа. Дори в случай че един тв приемник се продава на загуба, с течение на времето тази разлика може да бъде обезщетена.

Да работиш на загуба

Телевизионните компании назовават тази скица „ монетизация след покупката„. Те продават тв приемниците на цена, близка до себестойността им, и по-късно печелят пари от тях в дълготраен проект, като споделят данни за това какво гледат хората. Интерфейсът постоянно продава и реклама. Roku да вземем за пример демонстрира телевизионно предаване или избран поток в дясната част на началния екран – това са платени реклами, за които заплащат доставчиците на това наличие. Roku също по този начин има собствен личен Roku Channel, който е постоянно наличен на тв приемниците с тяхната смарт платформа и който също постоянно демонстрира реклама, закупена от самата Roku.

Всичко това носи доста пари. Така да вземем за пример през 2021 година Roku, съгласно техния отчет, е спечелила 2,7 милиарда $. И 83% от тях идват от това, което те назовават „ доходи от платформите “. Тоест от продажбата на данни и реклами, които се демонстрират в интерфейса. И Roku не е единствената компания, която предлага подобен програмен продукт: Гугъл, Amazon, LG и Samsung имат свои лични операционни системи за Smart TV с сходен модел на доходи. Всичко това е пазар за десетки милиарди долари.

Каквото и да гледате на своя смарт тв приемник, логаритмите наблюдават навиците ви. След това тези данни въздействат на рекламите, които виждате на тв приемника си. А в случай че свържете профила си в Гугъл към Smart TV платформата за по-голямо улеснение, това ще се отрази и на рекламите, които виждате, когато сърфирате на компютъра или на своя смарт телефон.

В прочут смисъл сегашният ви тв приемник не се разграничава от хрониката в Instagram или от рекомендациите в TickTock. И тук на напред във времето са логаритмите, които също наблюдават вашите желания.

Е, най-малко в тази ситуация с тв приемниците получаваме понижение на цената им. Дали?

Поумняващите устройства

В днешно време всичко може да събира данни: термостатът, електрическата крушка, кафемашината, звънецът на вратата, климатикът или хладилникът. И в действителност те генерират доста повече данни, в сравнение с си мислите. И голям брой хора биха могли да получат достъп до тези данни, стига да изискат.

Например, към този момент има хора, които работят в региона на криминалистиката на интернет на нещата. Това е обособена специалност: те всъщност хакват устройствата, с цел да открият в тях следи от закононарушения. Устройствата за интелигентния дом все по-често стават част от правосъдни каузи. Те пазят секрети, които може да са невидими с просто око и които нарушителите постоянно не помнят да отстранен. Информацията за това по кое време някой е изгасил осветлението, направил е кафе или е присъединил тв приемника може да изиграе основна роля в следствието.

Да вземем да вземем за пример един елементарен съвременен ледник на Samsung. Лабораторията VTO Labs, една от лабораториите за цифрова криминалистика в Съединени американски щати, откри с проби какъв брой информация съхранява един образован ледник за своите притежатели. Те взеха елементарен ледник – и откриха информация за Bluetooth устройствата, които са минали наоколо до него, данни за потребителските сметки на Samsung (имейл адреси, пароли, дата на влизане), данни за температурата и геолокацията, както и статистически данни за почасовото потребление на сила. Стана им известно кой живее там (имена, адреси), кой минава наоколо, какъв брой постоянно хората са у дома и какви други уреди употребяват постоянно.

За обособените консуматори това се трансформира в призрачен сън. Загубата на последните останки от неприкосновеността на персоналния живот. Но всички тези данни са доста скъпи за брокерите и стават част от една нова промишленост. Да речем, че има легло, което следи съня и сърдечния ви темп, брокерите могат да комбинират тази информация с друга информация (например от хладилника или фитнес тракера) и да я продадат на застрахователна компания. Която ще разбере кои от нейните клиенти имат повече здравословни проблеми, кой спи по-зле, кой има апнея, кой има предсърдно мъждене в съня си. Това ще й спести милиарди долари, като не даде застраховка живот на хората, които може да наподобяват здрави, само че в действителност едвам дишат през нощта.

Колкото повече нови технологии навлизат в живота ни, колкото повече данни събират устройствата за нас – толкоз повече губим опцията да направляваме къде отиват, къде се натрупват, кой ги получава и какво прави с тях. Но точно това от време на време прави устройствата ни (значително) по-евтини. Дори в случай че от време на време ние самите не го осъзнаваме.

Дали си коства всичко това и дали не е време да създадем нещо по въпроса?

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР