Оригиналът е на Clive Thompson Даниел Десподов преди 37 секунди

...
Оригиналът е на Clive Thompson Даниел Десподов преди 37 секунди
Коментари Харесай

Лаптопът, който просто не иска да умре

Оригиналът е на Clive Thompson

Даниел Десподов преди 37 секунди 2 Сподели

Най-четени

НаукаСветлин Желев - 13:41 | 26.11.2023

Станция регистрира две хиляди пъти покачване на радиационния декор наоколо до Козлодуй

IT НовиниДаниел Десподов - 9:25 | 26.11.2023

Измислиха талантлив метод за прескачане на рекламите в YouTube

КосмосЕмил Василев - 14:53 | 24.11.2023

Астрономи оповестиха за откриването на „ божествена “ парченце с най-високото енергийно равнище, засичано до момента

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/Новинар. Увличам се от модерни технологии, осведомителна сигурност, спорт, просвета и изкуствен интелект.

Историята за това по какъв начин моят 12-годишен ThinkPad за 200 $ надживя два MacBook-а от висок клас.

Какъв е този преносим компютър на фотографията? Това е най-неубиваемият, кадърен на непрекъсната приложимост и въпреки всичко нежелаещ да почине преносим компютър, който в миналото съм имал.

Това обаче е задоволително. Засега ще спрем дотук.

Няма да ме мързи да напиша цялата тази публикация за него, само че ще я обобщя по този начин.

Нуждаете ли се от съвременен, привлекателно изглеждащ, лек и мощен преносим компютър? Купете си нещо скъпо от Apple или Microsoft.

Ами в случай че ви би трябвало нещо друго? Нещо, което няма да коства съвсем никакви пари и ще издържи, до момента в който слънцето изгасне? Тогава вземете остарял, използван ThinkPad.

Позволете ми да изясня позицията си.

Моята хардуерна история стартира преди седмица, когато работех на моя MacBook Pro.

Това е главният ми преносим компютър, който купих през 2017 година Имах потребност от машина, на която:

можеше да работи с Logic Pro (най-добрият програмен продукт за редактиране на музика, наличен за всеки); екран с висока разграничителна дарба (имам неприятно зрение) твърд диск с потенциал 1 терабайт. Това беше точната машина, която отговаряше на всичките ми условия.

Беше супер скъпа, само че задачата ми при избора на преносим компютър беше да взема нещо с задоволително високо качество на направа, с цел да подсигурявам, че ще работи дълги години. Освен това ненавиждам електронните боклуци, по тази причина се пробвам да коригирам преносимите компютри си, с цел да устоят допустимо най-дълго. Купих първия си MacBook Pro през 2010 година и той е с мен към този момент седем години, като претърпя в това число промяна на изгоряла дънна платка (за благополучие тъкмо преди да изтече тригодишната гаранция – изплати се!). Ех!)

Какво мога да кажа за по-новия MacBook Pro от 2017 година? Също ми се е налагало да го поправям няколко пъти. По някакво стичане на събитията той претърпя щета от вода и това наложи съществени интервенции. Също по този начин замених отвратителната клавиатура вид „ пеперуда “, когато тя се повреди. Два пъти се наложи да слагам нова батерия.

Но шест години по-късно той към момента беше здрав!

До предходната седмица, когато изведнъж се съобщи.

Работех на моя MacBook и затворих капака, отивайки да обядвам. Когато го отворих още веднъж 15 минути по-късно, компютърът се изключи. Връщането му към живот, уви, беше невероятно за мен.

В последна сметка се качих на велосипеда и го занесох в локалния център за ремонт на преносими компютри. Няколко часа по-късно техникът ми изпрати известие, в което обясняваше какво се е случило. Оказа се, че има късо съединяване на логическата платка: „ Неизправен контролер на батерията “ – написа той. Тъй като този чип е трайно запоен към самата платка, отстраняването на казуса щеше да изисква нова дънна платка. Като се има поради цената на частите и сложността на работата, крайната цена щеше да бъде прекомерно висока, тъй че поради обстоятелството, че този преносим компютър към този момент е имал проблеми в предишното, техникът не предложи да го ремонтират.

Съгласих се. Реших, че след шест години най-сетне ще си купя нов MacBook Pro. (Все още имам същите условия, а MacBook Pro е най-хубавият метод да ги извърша едновременно).

(Що се отнася до умрелия MacBook, може би – ще се опитам по-късно да купя аварийна дънна платка и да го поправя самичък, с цел да имам авариен вид. Доста съм добър в поправянето на преносими компютри – с ангажимента, че актуалните MacBook са сложни за коригиране образци за индустриалната миниатюризация, тъй че може да го скапва. Ще забележим!)

А какво да върша, до момента в който се приготвям да поръчам нов преносим компютър?

Абсолютно се нуждаех от портативен компютър за работа.

Така че си взех единствения представител на компютърната техника в моята къща, който въобще не се скапва.

Онзи античен ThinkPad, който видяхте на фотографията нагоре.

Малко ретроспекция.

Купих го през 2018 година Тогава имах потребност от машина с Linux, която да мога да употребявам като авариен преносим компютър. Да похарча доста пари не беше нещо, което желаех да направя. Когато попитах „ Кой е най-хубавият на ниска цена преносим компютър, добре приспособен за работа с Linux, който може да се купи в този момент?„, умните хора във форума с ненаситност ме насочиха към по-старите модели ThinkPad. Тези преносими компютри са известни със своята надеждност, извънредно качество на направата и лекост на ремонт и надграждане. След като се поразрових в интернет, открих, че в един магазин за електроника наоколо има няколко ThinkPad-а от 2011 година на склад за по $200. Без да се възнамерявам дълго, отидох и взех един от тях.

И по дяволите, тези интернет фанатици бяха прави!

По-старите модели ThinkPad са в действителност невероятни машини. Клавиатурите им са просто възхитителни: комфортни, здрави, с толкоз дълбоки извивки на всеки клавиш, че на процедура прегръщат върховете на пръстите ви. Тъй като преносимият компютър е много пълен, има задоволително отвесно пространство за прелестен ход на клавишите. Те в действителност се издигат и спускат, което основава чувството, че в действителност пишете, а не просто потупвате с пръсти по закрепени бутони, както нормално се случва при актуалните преносими компютри. Обичам да пиша на това устройство!

Също по този начин открих, че остарелият ThinkPad се обновява доста елементарно.

Корпусът се отваря с изключителна лекост. Купих 500-гигабайтов SSD диск за към $50 и го смених за пет минути, като не използвах нищо повече от елементарна отвертка.

Въпреки солидната си възраст машината работи много бързо – с помощта на SSD диска и Linux, който натоварва по-малко остарелия процесор. Приложенията, почтено казано, се отварят и затварят толкоз бързо, колкото и на моите MacBook-и от висок клас.

Разбира се, не върша нищо, което би натоварило съществено предкомпютърния хардуер на ThinkPad. Не играя игри. Не коригирам видеоклипове или музика с голям брой приставки. (Въпреки че направих лека обработка на аудио с Audacity и всичко работеше напълно обичайно и гладко).

Най-лошото нещо, което може да се каже за този преносим компютър, е, че е тежък. Освен това дисплеят е с ниска рязкост и разграничителна дарба, което не е уместно за мен заради проблемите ми със зрението.

Но! Ако всичко, от което се нуждаете, е елементарна машина за сърфиране в интернет, видеоразговори (Zoom, Microsoft Teams, голям брой характерни за Linux видеочатове работят доста добре), слушане на музика или даже Discord – този преносим компютър е съвършен.

Най-важното е, че тази машина наподобява нечуплива.

През всичките години, в които владея преносимия компютър, нищо не се е счупило. Всеки път, когато го отворя, ThinkPad работи безупречно. Този преносим компютър бе изработен, когато най-големият ми наследник беше на шест години; в този момент той е пораснал и учи в лицей, а преносимият компютър към момента работи и наподобява е в същото положително положение, както през 2011 година През последните дванадесет години моето четиричленно семейство смени господ знае какъв брой преносими компютри и електронни устройства, множеството от които в последна сметка умряха, счупиха се, дефектираха, бяха обладани от полтъргайсти и така нататък, само че това нещо самоуверено продължава да живее. Просто отхвърля да се скапе.

За да бъда почтен, не употребявам тази машина като главен, всекидневен преносим компютър. Ако беше по този начин, евентуално все нещо от дълго време щеше да се е развалило.

Само че… има доста хора, които употребяват остарели ThinkPad-и като ежедневни машини също толкоз дълго – и даже по-дълго – колкото съществува този мой звяр. И доста от тях се оправят чудесно. Когато наскоро описах за моя T420, няколко души ми писаха, че те също употребяват ThinkPad на сходна възраст и също работят безупречно.

Какво може да се каже за ThinkPad? Те са направени като проклети танкове.

И какво допуска това? Ако желаете евтина машина, купете използван остарял ThinkPad. Обикновено те се намират елементарно в уеб страниците за електронни разгласи. Можете да инсталирате Linux гратис, а защото в наши дни множеството хора работят с браузър, пречките пред преодоляването на тази операционна система са още по-малко.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР