Организмът на човека е доста адаптивен и смяната на времето

...
Организмът на човека е доста адаптивен и смяната на времето
Коментари Харесай

Лекарите: Организмът на човека е адаптивен, нужни са ни няколко дни да свикнем със смяната на часа

Организмът на индивида е много адаптивен и промяната на времето с един час по принцип не е толкоз стресова. Необходими са ни към 5-7 до 10 дни, през които да успеем да свикнем със промяната тутакси. 
Това разяснява за Българска телеграфна агенция неврологът доктор Диана Дечовска във връзка връщането към астрономическото или зимно часово време тази неделя, 30 октомври. В 04:00 часа сутринта стрелките на часовника се връщат с един час обратно. 
По статистически данни към 5 % от хората реагират и възприемат по-тежко тази едночасова промяна, означи доктор Дечовска. Наблюдава се, че хората, които са по-чувствителни към слънчева светлина, смяна в атмосферното налягане, промяна на времето, се сблъскват с нарушаване на съня - по-трудно се разсънват заран, по-трудно заспиват, като това се отразява и на душeвността, изясни тя. Сънят е доста значим за психическото положение на индивида. Нарушение на съня води до раздразнителност, нервност, понижени централизация и трудоспобност, намалено въодушевление, уточни експертът. 
Хората в по-напреднала възраст и тези с хронични болести също ще усетят смяната на времето по-изразено, защото техният организъм е по-малко адаптивен, означи доктор Дечовска.
Малките деца и децата като цяло по-бързо се приспособяват към измененията, само че бихме могли като родители да създадем неща, които да улеснят акомодацията, преди всичко е качественият сън - като качество на съня и като количество часове, сподели лекарят. 
Има хора, които са по-склонни към т.нар сезонно афективно разстройство (склонност към депресия), тъкмо при промяната на сезоните и прекосяване към зимно часово време, защото слънчевата светлина е директно обвързвана и с хормона на щастието – серотонин, а през зимата тя е по-ограничена, уточни още Дечовска. Това се показва в намалено въодушевление, тромавост, липса на сила и предпочитание за извършване на ежедневни неща. При този тип меланхолия хората са по-склонни да прекаляват с храна, изясни Дечовска. Трябва обаче да се изясни, че това е преходно положение и в случай че се съблюдават избрани рекомендации, по-лесно ще се оправят с този проблем, добави тя.
Смяната на часовото време по-скоро не води до обостряне на хронични болести, само че може да бъде понижена жизнеността на организма за известно време, до момента в който той свикне с новите условия на часовата разлика, сподели още експертът.
Здравословно хранене, хидратация на организма, положителният сън, физическа интензивност и по опция повече време на слънце ще ни оказват помощ да се оправим по-лесно със промяната тутакси, сподели доктор Дечовска. По принцип е хубаво към седмица преди часовата промяна да стартираме да си лягаме с към половин час по-рано, с цел да можем да преминем гладко интервала на акомодация, добави тя.
Друга общовалидна рекомендация, освен при промяна на часово време, е да не се стои пред екрани - телефони, компютри, тв приемник, два часа преди лягане, напомни тя. Светлината от екраните блокира синтеза на мелатонин, който е главният хормон на съня. Затова децата, като стоят непрекъснато пред тв приемник, телефон, по-късно не могат да заспят, те са превъзбудени. Същото е и за възрастните - мъчно заспиват, защото сме на телефоните от заран до вечер, изясни лекарят.
Важно е да се вземат повече пресни сезонни плодове и зеленчуци, което също оказва помощ на организма да се приспособява към нови условия, сподели още Дечовска. Здравословното хранене е от изключителна значимост. Ако прекаляваме с потреблението на захар, кофеин, тестени артикули, на джънк фуд, няма по какъв начин този организъм елементарно да се приспособява, означи лекарят. 
Добрата хидратация на организма, с банкет на вода, чайове, най-малко 1,5-2 литра дневно, е значима. Повечето хора не пият задоволително вода и в моята процедура го виждам, сподели доктор Дечовска. И на децата също да не се лимитира водата по никакъв метод, безапелационна е тя.
През зимния интервал е добре да се одобряват витамини и минерали, само че след консултация с доктор, като добавки към здравословното хранене. Хомеопатични препарати също могат да оказват помощ на хората, само че отново след самостоятелна консултация, поучава още доктор Дечовска.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР