Организирана група деца изкачиха всичките 39 планински първенци в страната

...
Организирана група деца изкачиха всичките 39 планински първенци в страната
Коментари Харесай

Само за една година: Група деца изкачиха всичките 39 планински първенци у нас

Организирана група деца изкачиха всичките 39 планински първенци в страната в границите на година. Инициативата е на сдружението „ Млад алпинист “ в Петрич и е във връзка 10-ата годишнина от основаването на сдружението. Идеята е да изкачат всичките най-високи върхове в страната.

В събота, 23 септември, децата са стъпили на Мусала, който е бил и финален в листата им, сподели Гергана Сандъкчиева, началник на сдружението „ Млад алпинист “. 

В акцията са участватли около 40 деца на възраст сред седем и 18-годишна възраст. Каузата на съдружие „ Млад алпинист “ е да следва заръката на Алеко Константинов - " Опознай родината, с цел да я обикнеш ".

Сандъкчиева описа, че съзнателно са избрали последното нанагорнище да е най-високият връх, с цел да бъде по-знаково, по-емоционално, като завършек на самодейността. На 23 септември, събота, тръгнахме към Мусала, макар прогнозите за дъждовно време, защото знаехме, че към този момент е краят на сезона за нанагорнище на високи върхове, сподели тя. Имахме хубаво време, а планината ни позволи до себе си и успяхме да изпълним тази самодейност, добави тя.  

Ръководителят на сдружението описа, че за 52 седмици са били в 39 планини и са изкачили 39 български първенци . „ Казвам български, тъй като една част от българските планини са в гранични региони и на някой от тях, по-високите върхове се намират в друга страна “, сподели Сандъкчиева. Възможността да погледнеш България от най-високите точки на всички планини е нещо, което не може да се случи на всеки един, даже и умел алпинист, споделят от сдружението. 

Първият връх, който са избрали да изкачат, е бил Черни връх. Разказват, че избират него, тъй като преди доста години, Алеко Константинов провежда всеобщо събитие там, където се слага началото на проведения пешеходен туризъм. 

Съвсем първоначално, когато споделихме с децата тази наша концепция, за множеството от тях беше невероятно, сподели Сандъкчиева . Много от планините са доста близко ситуирани една до друга и превъзмогването на върховете не изискваше доста дълго вървене и ние успявахме в по-дългите дни от годината, да съчетаваме по два върха. Това физически натоварваше децата, само че се прибираш задоволен, тъй като макар умората, ти си записал още два върха в твоята планинарска история, добави тя. 

Ръководителят уточни, че сега, в който са споделили, че половината върхове към този момент са изкачени, децата са повярвали в триумфа на самодейността. „ Тогава към този момент се усети и по-силната страст в децата, тогава се усети и по-голямото предпочитание да участват на всички преходи, да създадат всичко допустимо да са част от тази самодейност до дъно. За което доста им благодаря, тъй като техните старания и поддръжката от страна на родителите действително са повода да доведем тази самодейност до сполучлив край “, сподели Сандъкчиева. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР