Организацията Нов АСНОМ и забраненото Сдружение за защита на основните

...
Организацията Нов АСНОМ и забраненото Сдружение за защита на основните
Коментари Харесай

Основателите на македонския клуб в Благоевград с петиция в ЕК срещу България

Организацията " Нов АСНОМ " и неразрешеното Сдружение за отбрана на главните човешки права от Благоевград, което се изявява като създател на Македонския културен клуб " Никола Вапцаров " в Благоевград, подадоха петиция до Европейската комисия (ЕК) против България. Повод бе решението на Върховния съд на България за разпродажба на това съдружие, заяви МКД.

То пристигна незабавно след откриването на клуб " Никола Вапцаров ", макар че цялата процедура стартира през 2019 година

Тази петиция беше подкрепена от македонци от Европа, Канада и Австралия и организацията New ASNOM.

" Новият АСНОМ е основател, уредник и координатор на петицията, дружно с представител на неразрешеното съдружие. Това е значима стъпка за нашата идея, тъй като в случай че Европейска комисия откри, че е нарушено правото на Европейски Съюз, както твърдим ние, тогава тя ще спре европейските фондове, предопределени за България. Така бяха третирани Полша и Унгария, тъй като и двете страни не съблюдаваха правото на Европейски Съюз. Ако Европейска комисия не направи нищо, това ни дава право да съдим Европейска комисия пред съда в Брюксел, както направи Европейският парламент (ЕП) през февруари тази година. Готови сме да съдим Европейска комисия в съда. Съдебните решения на Съда на Европейски Съюз са наложителни за Европейска комисия. Каним и нашите хора от Беломорска Македония, в случай че имат висящи правосъдни каузи, в които са им нарушени съществени човешки права, да се свържат с нас, с цел да разгледаме опцията за подаване на сходна петиция против Гърция в Европейска комисия. Ще подготвим петицията.

Имаме знанията и волята да им помогнем. С това отваряме нова страница в нашата битка за реализиране на човешките права в границите на Европейски Съюз. Заедно го управляваме, дружно, обединени сме от цялостен ​​свят, с цел да помогнем на нашите братя от Пирин. Досега битката се води в границите на Съвета на Европа, решенията на Европейския съд по правата на индивида са неизпълними. Сега има детайл на осъществимост. Това е тест за действието на законите и институциите на Европейски Съюз. Тествайте сами. Ако не създадат нищо, това ще е следващото удостоверение, че Европейски Съюз не е за нас, на разнообразни учредения. Те ще тръгнат против себе си и ще ни оставят място да ги плюем безпределно, което и ще вършим. Това е нов път, нова процедура и има законова мощ ", споделя Сашо Маневски, президент на Нов АСНОМ.

Атанас Мазнев, един от създателите на сдружението и ръководител на клуб " Никола Вапцаров " в Благоевград, сподели, че закриването на сдружението не значи разпродажба на клуба, тъй като той формално-юридически не съществува - не е регистриран в ЦРБ, само че е клуб, в който се събират македонците от Пиринска Македония.

По думите му, клубът е основан от всички, които имат концепцията да признаят македонското малцинство в България, само че и да подобрят връзките сред Македония и България.

" Това е новата македонска битка на македонската нация да осъществя своите съществени човешки права в границите на Европейски Съюз, водена по нов метод, нови правила и нови благоприятни условия. Новият АСНОМ заема лидерската позиция в тази нова битка, която се води с разсъдък, познания и разсъдък ", споделя Маневски.

Припомняме, че благоевградчани пресрещнаха ръководителя на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който присъстваше на откриването на клуба, с възгласи " изменник, отпадък! ", " Македония е българска! " и " Сърбия ви заплаща! ".

От Вътрешна македонска революционна организация пък дефинираха частната самодейност като следващата антибългарска провокация на Скопие.

Официално обаче Скопие се дистанцира и разгласи, че противоречива канадска организация стои зад този клуб.

Създаването на двата български клуба в Северна Македония - " Ванчо Михайлов " в Битоля и " Цар Борис III " в Охрид, също беше съпроводено с провокации. Първият клуб беше запален, а причинителят - пуснат на независимост. При откриването на втория пък бяха хвърляни камъни и яйца.,припомня Нюз бг

Парламентът на Северна Македония одобри в сряда закон, който не разрешава на организации и културни клубове в страната да употребяват имена, считани от управляващите за свързани с фашизма.

Това бе самобитен отговор на българските клубове с имена на спорни фигури, които се отварят в страната и провокират митинги.

Според новото законодателство новооткритите клубове на българи със противоречиви имена би трябвало да сменят името си в тримесечен период или ги заличават от Централния указател, където би трябвало да бъдат регистрирани всички клубове и компании.

На 31 октомври, управляващите в Северна Македония не разрешиха основаването на ново българско съдружие, което да носи името на цар Фердинанд.

Искането за регистрация е било отправено от българското съдружие в град Богданци.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР