Организацията на обединените нации (ООН) заяви, че администрациите на кипърските

...
Организацията на обединените нации (ООН) заяви, че администрациите на кипърските
Коментари Харесай

Генералният секретар на ООН с доклад за Кипър


Организацията на обединените народи (ООН) съобщи, че администрациите на кипърските турци и кипърските гърци би трябвало да се възползват от естествените запаси във и към Кипър и прикани в отчет за съдействие сред двете общности по енергийни планове, заяви Анадолската организация.

Тези запаси би трябвало да съставляват мощен тласък за страните да търсят незабавно взаимно допустими и трайни решения на различията, показва генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш  Антониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 година в религиозно в отчета, който обгръща развитията в Кипър от 16 декември 2021 година до 14 юни 2022 година

В него се споделя, че публичното доверие във опцията за обезпечаване на споразумяване на кипърския проблем остава ниско.

Гутериш показва угриженост по отношение на напрежението във и към острова и приканва съответните страни да се въздържат от едностранни дейности, които съгласно него могат да засилят напрежението.

Докладът разкрива, че вътрешнополитическите и социално-икономическите проблеми преобладават в публичния спор и медийното внимание в двете общности.

Политическата конюнктура измежду кипърските турци се характеризира с неустановеност и възходяща поляризация. В Република Кипър стартира неофициалната акция за президентските избори, планувани за февруари 2023 година, се отбелязва в отчета.

Перспективите за реализиране на обща позиция по кипърския кротичък развой остават несигурни за момента, се споделя още в отчета, като се отбелязва продължаващата липса на „ значителен разговор “ по въпроса сред двете страни и преобладаващият социално-икономически и политически климат.

Трябва да се напомни, че бъдещето на процеса остава в ръцете на страните. Тъй като ние продължаваме да ги поддържаме в търсенето на обща позиция, проявата на политическа воля и еластичност от тяхна страна са от първостепенно значение, декларира генералният секретар на Организация на обединените нации.

Докладът визира и връзките сред Анкара и Атина, като се споделя, че през отчетния интервал са следени съмнения в районната обстановка.

Отношенията сред страните-гаранти - Гърция и Турция, наподобява се подобряваха, изключително през март, само че напрежението последователно се усили още веднъж към края на отчетния интервал “, се споделя в отчета.

Гутериш приканва страните-гаранти да поддържат разговора и съдействието сред двете общности и предизвиква хората в Кипър „ да се ангажират интензивно в оформянето на бъдещето на острова и да гледат напред с прагматизъм “.

Необходими са непрекъснати старания за намиране на взаимно допустим път напред, с цел да доведем кипърския въпрос до споразумяване и да донесем мир и разцвет на всички, прибавя генералният секретар на Организация на обединените нации.

В отчета се отбелязва, че са траяли полемиките с водачите на двете общности и техните представители, както и с представители на Гърция, Турция, Обединеното кралство и Северна Ирландия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР