Организацията на обединените нации (ООН) и Европейският съюз (ЕС) изразиха

...
Организацията на обединените нации (ООН) и Европейският съюз (ЕС) изразиха
Коментари Харесай

ООН и ЕС предупреждават за нарастващо напрежение в Черна гора

Организацията на обединените народи (ООН) и Европейският съюз (ЕС) показаха угриженост по отношение на " възходящото напрежение и реториката на разделяне " преди интронирането на черногорския митрополит на Сръбската православна черква Йоаникий в неделя на 5 септември в Цетине.

" Призоваваме всички, изключително тези, които имат престиж и въздействие, за директен принос за усмиряване на напрежението и създаване на доверие ", сподели непрекъснатият координатор на Организация на обединените нации Петер Лундберг от името на екипа на Организация на обединените нации в Черна гора.
 Полша упрекна Европейския съюз в изнудване Полша упрекна Европейския съюз в изнудване
Полският министър на правораздаването в четвъртък упрекна Европейския съюз в „ изнудване “ за допускането, че фондовете за възстан...

Като страна членка на Организация на обединените нации Черна гора, сподели той, сподели мощен ангажимент към приобщаване, ценене на другите отзиви и отбрана на правата на индивида на всички.

„ Това е миг за всички нас да си спомним какъв брой е значимо да приемем разнообразието и взаимното почитание в духа на тези общи полезности “, сподели Лундберг.

Говорителят на Европейската комисия (ЕК) Ана Писонеро Ернандес във връзка идните събития в Цетине акцентира, че подбуждането на етнически и религиозни разделения и назадничавост е рисково за сигурността и благосъстоянието на всички жители. Тя сподели пред медиите, че " необятен междупартиен политически разговор, ориентиран към превъзмогване на разделянето, е от основно значение за поддържане на стабилността в страната и напредъка по пътя към Европейски Съюз ".

„ Сега е моментът всички вземащи решения в Черна гора да потвърдят уговорката си към европейския път и европейските полезности, да насърчат мира и толерантността и да работят дружно градивно, макар всички политически разлики, в интерес на жителите и европейското бъдеще на страната “, акцентира Писонеро Ернандес.

Напрежението в Черна гора внезапно се увеличи поради оповестеното интрониране, на което изрично се опълчват черногорските национални организации, асоциации и съвсем всички опозиционни парламентарни партии, обявяващи цивилен митинги. Черногорският президент Мило Джуканович също разгласи наличието си на митингите за интронизацията на митрополит Йоаникий, като се чака огромен брой жители да се съберат в Цетине. Президентът прикани по-рано да не се упорства интронизацията на митрополит Йоаникий да се извърши в Цетинския манастир, а церемонията да се организира в различен храм, напомня БГНЕС.
 250 милиона европейци са имунизирани против COVID-19 250 милиона европейци са имунизирани против COVID-19
Европа е постигнала задачата си и към този момент е ваксинирала изцяло 70% от пълнолетното си население против ковид. Това заяви през днешния ден в изявл...

Ръководителят на Центъра за сигурност (ЦБ) Далибор Шабан съобщи, че сигурността в града се следи минута по минута и че " напрежението и насърчаващата словесна изразителност са все по -налични " преди оповестената интронизация на митрополит Йоанникий.

На 22 август в Цетине се организираха митинги поради интронизацията на Йоаникий Мицович за Черногорско-крайморския митрополит на Сръбската православна черква, напомня още БГНЕС. Противниците на религиозния акт упорстват церемонията да се организира на друго място в Черна гора или в седалището на Сръбската православна черква в Белград.

По-рано свещеник Йоаникий съобщи, че е роден в Черна гора и че не може да бъде окупатор на страната си, за което упрекват Сръбската православна черква, Сърбия и него.

Министър -председателят на Черна гора Здравко Кривокапич свика през днешния ден съвещание на Съвета за национална сигурност, на което се проучва актуалното положение на сигурността. Кривокапич по-рано съобщи, че няма да участва на интронизацията на митрополит Йоаникий в Цетине, като съобщи, че е допустима възбрана на събитието, в случай че рисковете съставляват заплаха за жителите.

Черногорско-крайбрежната епархия на Сръбската православна черква по-рано се отхвърли от събирането на вярващи в Цетине по време на интронизацията, само че огромна гала ще се организира в Подгорица на 4 септември в църквата „ Възкресение “. Обявено е наличието на хиляди вярващи, богата културна и развлекателна стратегия, а подготовката е в ход.

Още от ЕВРОПА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР