Оръжейният търговец разменен срещу баскетболисткаДжо Байдън помилва и отмени 25-годишната

...
Оръжейният търговец разменен срещу баскетболисткаДжо Байдън помилва и отмени 25-годишната
Коментари Харесай

САЩ върнаха Виктор Бут на Русия

Оръжейният търговец сменен против баскетболистка
Джо Байдън помилва и анулира 25-годишната присъда на руснака

Размяната станала на летище в Абу Даби

Съединени американски щати и Русия размениха арестуваната за владеене на опиати американска баскетболна звезда Бритни Грайнър против известния търговец на оръжие Виктор Бут, който се намира в американски затвор от 12 години, с решение на президента Джо Байдън, предадоха международните организации.

Грайнър бе задържана на московско летище през февруари за владеене на масло от канабис и преди месец бе изпратена в наказателна колония, новината за което разбуни духовете в афро-американската общественост в Съединени американски щати.

Руското външно министерство удостовери размяната и сподели, че е осъществена на летището в Абу Даби.

В публично официално съобщение президентът на Съединени американски щати Джо Байдън благодари на Обединените арабски емирства за помощта за улеснение на връщането на Грайнър.

Американската спортистка се прибира вкъщи в замяна против 55-годишния Виктор Бут, един от най-издирваните мъже в света преди ареста си преди 12 години. Известен като “търговецът на гибел ” и “разрушителят на глобите ” поради способността си да заобикаля оръжейното ембарго, в продължение на съвсем две десетилетия Бут се трансформира в най-известния търговец на оръжие в света, продавайки оръжия на военни режими, размирен групировки в Африка, Азия и Южна Америка. Според западните специалисти трайният интерес на Москва към Бут в опитите за връщането му мощно загатва за връзки с съветското разузнаване по време на “кариерата ” му.

На кариерата му бе комплициран край от специфична американска интервенция през 2008 година, когато беше задържан в хотел в тайландската столица Банкок.

Екстрадиран е две години по-късно и прекара последните 12 години в американски затвор по обвинявания за поддръжка на терористи и убийства на американци.

Когато започнаха договарянията за освобождението на Грейнър през лятото, Съединени американски щати също по този начин ясно упорстваха, че желаят някогашния морски пехотинец Пол Уелън също да бъде освободен. Въпреки това не се загатва Уилън, упрекнат от Русия в шпионаж, като част от размяната на пандизчии, което провокира всеобщо недоволство в обществените мрежи още с оповестяването на новината, напомнят интернационалните наблюдаващи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР