оръчваш телефон, получаваш... винкел. За това сигнализира жена след участие

...
оръчваш телефон, получаваш... винкел. За това сигнализира жена след участие
Коментари Харесай

Нова измама: Поръчваш телефон, получаваш винкел

оръчваш телефон, получаваш... винкел. За това алармира жена след присъединяване в онлайн търг. Как да избегнем сходни измами и какви са правата ни при наддавания в интернет - описват в предаването "Здравей, България " по.

Измамите в онлайн търговете и аукционите са в топ 10 на кибер измамите по света през последните години. Сигналите на потребителите варират от забавена доставка до развалена стока или недоставяне на закупените движимости. У нас измамите при търгове, провеждани онлайн, също порастват през последната година.

Какво се е случило:

Телефон с чудесно качество и начална цена от 1 лев. Атрактивната оферта, оповестена във Фейсбук група за онлайн наддаване, притегля Виктория Луканова. И взема решение да взе участие.

"В момента, в който потеглих да наддавам – имах избрана сума, която предложих, беше 73 лева – и дамата изпод написа, че е завършек на търга ", споделя тя.

След като печели в наддаването, съгласно инструкциите в групата, Виктория изпраща данните си на известия, с цел да получи телефона. Няколко дни по-късно пратката идва в офис на пощальон. Вместо извоювания по време на търга телефон обаче в кутията с изненада открива друго:

"Едно 10-сантиметрово желязо, квадратно. Почувствах се меко казано излъгана. Беше много усърдно опаковано. Изобщо не се усъмних, тъй като въпросният телефон е по-стар модел и те по принцип тежат повече. Видях желязото и просто побеснях ", споделя Луканова.

Въпреки това взема решение, че е неточност и търси връзка с дамата, предложила офертата. Оказва се, че номерът ѝ е блокиран от търговката. Както и профилът ѝ във Фейсбук. И контакт е неосъществим. Тогава схваща, че е станала жертва на машинация. За схемата предизвестява и в обществените мрежи. Търсим и ние връзка с търговката на телефона, оставена върху пратката. Обяснява ни, че не става дума за машинация, а за неточност.

"Получи се едно огромно неразбирателство. Този телефон беше на моята щерка, тя не искаше да го продаваме. И е станало по този начин, че детето просто е взело телефончето от кутията, без аз да знам, и го е скрила и е поставила някакъв отпадък вътре от на татко си боклуците. Става по този начин, че аз адресирам този отпадък на дамата, без да аз знам. На 9 годинки е щерка ми ", споделя тя.

Схемата е добре позната на ИТ-експертите. Рискът да попаднем на неточни търговци при онлайн наддавания е още по-голям, в случай че търговете се организират в групи в обществените мрежи, описват експертите. А контролните органи мъчно могат да се намесят при такива измами.

Как да се предпазим от измами:

За да се избегнат сходни измами – наложително би трябвало да пожелаваме „ обзор и тест” при приемане на пратките, поучават контролните органи. Както и деликатно да изследваме търговеца, от който купуваме стока при онлайн наддаванията. Некоректните търговци обаче стават все по-изобретателни и потребителите мъчно могат да открият измамите в офертите при онлайн търговете, предизвестяват специалистите.

Не е изключено посредством сходни уеб сайтове да се крадат и персонални данни. Така освен не получаваме стоката, която сме спечелили при наддаването, само че можем да останем и с празна банкова карта.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР