Опустошителното изригване на подводния вулкан Хунга-Тонга Хунга Хаапай в архипелага

...
Опустошителното изригване на подводния вулкан Хунга-Тонга Хунга Хаапай в архипелага
Коментари Харесай

Изригването на вулкана в Тонга е предизвикало рекордните 590 000 вулканични светкавици

Опустошителното изригване на подводния вулкан Хунга-Тонга Хунга Хаапай в архипелага Тонга провокира смъртоносно цунами и димящ облак, който се извиси на 55 км височина (чак до мезосферата). Това трагично обособяване на пепел сътвори идеалните условия за още един естествен феномен – вулканична мълния. 

Според финландската компания Vaisala, международен водач в производството на измервателни уреди за индустрията и околната среда, Хунга-Тонга Хунга Хаапай е провокирал рекордните близо 590 000 светкавици в границите на интервал от 3 дни.

През първия ден от изригването на вулкана (на 15 януари) са се образували 400 000 светкавици. Според GLD360, международната мрежа за засичане на светкавици на компанията, е регистриран пик от 25 508 светкавици единствено за 5 минути. „ Ройтерс “ сътвори една невероятна визуализация с данни на това рисково събитие, която може да видите тук.

Вулканична мълния, формирана по време на изригването на Ейяфятлайокутъл през 2010 година Снимка: Mama Gipsy Olili / Shutterstock

Когато става дума за вулканични светкавици, изригването на вулкана в Тонга несъмнено е невиждано. С това обаче естествените феномени не се изчерпват. При изхвърлянето на дим и водни пари в атмосферата, се натрупва електрически заряд, който довежда до образуването на мълнии.

Съвсем неотдавна Етна, огромен и изключително деен вулкан в Сицилия, сътвори електрическа стихия по време на едно от своите изригвания.

Не е ясно за какво изригването на Хунга-Тонга Хунга Хаапай е спомогнало за образуването на толкоз доста светкавици. Вероятно всичко това е разследване от невероятната му мощност (500 пъти по-голяма от атомната бомба над Хирошима) и фактът, че всичко води началото си от дълбините на водата (т.е. повдига доста огромно количество вода в атмосферата).

Изригването на Хунга-Тонга Хунга Хаапай е най-голямото вулканично изригване за 21-ви век, а цунамито, формирано в резултат на него, лишава живота на петима души.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР