Опустошителните горски пожари в много части на света през последния

...
Опустошителните горски пожари в много части на света през последния
Коментари Харесай

Дивите животни - другата голяма жертва на горските пожари

Опустошителните горски пожари в доста елементи на света през последния месец като се изключи че нанесоха невъобразими вреди на имуществото и инфраструктурата и предизвикаха човешки жертви, съществено засегнаха и популациите на дивите животни в тях.

Карън Ходжес, професор по запазване на околната среда в Университета на Британска Колумбия, изследва местообитанията на дивите животни, които са били наранени от пламъците, и стига до тревожни изводи.
 Горски пожари в Австралия унищожават остров от листата на ЮНЕСКО Горски пожари в Австралия унищожават остров от листата на ЮНЕСКО
Почти половината територия на остров Фрейзър в Австралия, включен в листата на международното завещание на ЮНЕСКО, е обзет от горски по...

В западната част на Канада, където тя организира проучването си и която също пострада от огнената буря през последните седмици, изключително застрашени се оказват популациите на риса, златката, ястребите, елена карибу, написа La Presse.

„ Безпокоя се за множеството хищници, тъй като те се нуждаят от огромни пространства, с цел да ловуват и разпределят популациите си по цялата територия “, споделя Ходжес.

Стотици квадратни километри земя след пожарите дълго време ще останат несъответствуващи за обитаване.

Екипът на Ходжес към този момент разгласява публикации за въздействието на горските пожари върху дребни животни като зайците, полевките или горските мишки, а в този момент вниманието им е ориентирано към хищните типове.
 40 селища на Канарските острови са евакуирани поради горски пожари 40 селища на Канарските острови са евакуирани поради горски пожари
Жителите на 40 обитаеми пункта бяха евакуирани поради горски пожар на остров Гран-Канария, един от най-големите в известния измежду турис...

Малките животни съгласно учените по-трудно могат да се спасят от горските пожари, в сравнение с огромните бозайници като вълци и мечки. За сметка на това обаче те могат да се настанят в опустошените региони доста по-бързо от по-големите животни и да стартират да възвръщат популациите си, тъй като се нуждаят от по-малко запаси, изясняват учените.

Огънят е неразделна част от екосистемите и някои типове са се научили да се възползват от него, да вземем за пример кълвачите. Но съгласно откривателите даже за тях сегашните пожари може да се окажат мъчно предизвикателство, защото те към този момент стартират по-рано през годината и не престават до по-късно в летния сезон.

 

Още от КЛИМАТ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР