Оптичните илюзии са особено притегателни, тъй като изкривяват реалността и

...
Оптичните илюзии са особено притегателни, тъй като изкривяват реалността и
Коментари Харесай

Вгледайте се в тази СНИМКА, тя ще ви разкрие дали сте шизофреник

Оптичните илюзии са изключително притегателни, защото изкривяват действителността и ни карат да виждаме несъществуващи облици.

Съществува обаче една зрителна машинация, позната като „ кухата маска “, която се откроява по това, че не съставлява никакво предизвикателство за страдащите от шизофрения, написа Independent, базирайки се на ново проучване.

Кухата маска е заблуда, която психологично здравите хора възприемат като изпъкнало лице, до момента в който шизофрениците го виждат като вдлъбнато изображение, каквото действително е то.

Средностатистическият мозък възприема света като композиция от два типа обработка – „ долу-горе “ (това, което виждаме) и „ почти “ (онова, което чакаме според от персоналните си преживявания).
И това е забавно: Д-р Дора Георгиева: Есента отключва депресията и шизофренията - четете на най-полезния здравен уебсайт zdrave.to.
Авторите на изследването, Данай Дима от Хановерския медицински университет и Джонатън Ройсър от University College London, подлагат 16 здрави субекта и 13 пациента с шизофрения на тест с fMRI машина, която мери мозъчната им активност при типа на това изображение.

„ Нашата мозъчна активност ‘горе-долу’ пази мемоари, да вземем за пример общоприети модели. Всички модели в нашата глава имат лице, което изпъква. Затова когато забележим лице, несъмнено, че то е изпъкнало, а не вдлъбнато “, сподели Данай.

Когато здрав човек огледа изображението, връзката сред процеса „ почти “ и образните зони на мозъка, отговарящи за усещането на облика, се ускоряват. Силата на връзката е толкоз огромна, че кара човек да приема илюзията, даже той да осъзнава нейната същина.

Шизофрениците, които са предразположени към халюцинации и заблуди, нямат сходна връзка и виждат облика какъвто е действително.
Без значение дали едно изображение наподобява като че ли се движи, уголемява или трансформира своя цвят, учените не престават да употребяват зрителните илюзии като метод за опознаване функционалностите на мозъка.

Източник: manager.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР