Определено не се нуждаем от научни доказателства, за да сме

...
Определено не се нуждаем от научни доказателства, за да сме
Коментари Харесай

Как да се справите с навика да отлагате

Определено не се нуждаем от научни доказателства, с цел да сме наясно, че всички си имаме някое и друго обвързване, което непрекъснато отлагаме и все си повтаряме, че ще го свършим “малко по-късно ”.

Сега обаче се появяват проучвания, които жигосват навика да отлагаме като камшик на актуалния свят.

Навикът да отлагаме явно идва от отрицателните страсти, които ни предизвиква нуждата да свършим нещо, което в действителност се опитваме да избегне. Дори най-обикновената работа наподобява скучна и натоварваща. В подобен миг се заемаме с нещата, които ни носят наслаждение и отлагаме неприятната задача за по-късно с мисълта, че ще се усещаме по-добре. Експертите обаче споделят, че това по този начин и не се случва и по този метод неприятното чувство пораства.

Всеки способ, който хората възприемат в опит да провеждат времето си, се проваля. Според специалистите, единственото решение на казуса е смяната в метода на мислене.

Няколко ефикасни стъпки ще ви оказват помощ да се преборите с навика да отлагате дилемите си.

Открийте повода

Първата стъпка в решението на казуса е да откриете повода за отлагането. Какви страсти изпитвате, когато би трябвало да се заемете с работата или да проведете значим диалог? Ако се страхувате какво може да стане, задайте си въпроса кой е най-страшният сюжет в обстановката. За доста хора казусът е в перфекционизма и страхът от неточност е потискащия фактор.

Награда вместо отсрочване

Когато усетите отрицателната страст от идното ви обвързване, естествената ви реакция е да се заемете с нещо по-приятно. Но идващия път, вместо да отлагате, си обещайте дребна премия – купете си нещо или си доставете някакво наслаждение, в случай че свършите работата в точния момент.

Внимавайте за айсберга

Съзнанието ни е по този начин конструирано, че сме обременени от дълбоки разбирания и настройки, които постоянно са отрицателни. Много е евентуално подсъзнателно да си мислите, че работата ви би трябвало да е съвършена, а това отключва боязън от неточност. Вероятно блокирате сами себе си с мисълта, че “тази работа е сложна, няма да се оправя ”, и това ви кара да я отлагате колкото можете. Затова си наложете да мислите, че това може да ви донесе скъп актив като опит или пари и да убедите себе си, че никой различен не може да го свърши по-добре от вас.

Пренасочете силата

Неудобството да свършите нещо неприятно в този момент постоянно е по-малко от неудобството, което поражда възприятието за виновност на по-късен стадий. Без значение какъв е резултатът от дейностите ви, най-важни са напъните, които полагате. Затова вместо да си създавате улеснение в сегашния миг, помислете какъв брой по-добре е да се погрижите за приятните си чувства по-късно, като свършите работата без отсрочване.

5 аргументи да започнете да си водите дневник
Токсичните видове хора, с които да се разделите
Какво издава почеркът ви за вас?

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР