Определено можем да определим стреса като основен и най-голям враг

...
Определено можем да определим стреса като основен и най-голям враг
Коментари Харесай

Защо кортизолът е най-големият враг на тялото?

Определено можем да определим напрежението като главен и максимален зложелател на тялото. Той е главен извършител на съвсем всички болести, макар че доста хора въобще не могат да го осъзнаят. Докато огромна част от нас си мислят, че заболяванията са генетично заложени, то даже и някои от тях да са точно такива, множеството несъмнено се получават от стрес, претрупан метод на живот, прекомерно огромно напрежение. Ето за какво твърдим, че кортизолът е най-големият зложелател на тялото.

Кортизолът е хормонът на напрежението. Ролята на кортизола е да разреши на организма бързо да откри сили и сила, с цел да се оправи с някаква заплаха – вследствие на неговата интервенция, нараснало количество глюкоза се насочва към мускулите, а сърдечносъдовата система се активизира, с цел да достави повече О2. Когато сме изправени пред риск, имаме два пътя – бягството или битката. И в двата случая е нужно да разполагаме с целия капацитет на тялото. В този смисъл кортизолът е нужен на здравето.

Прекомерното струпване на кортизол обаче, което може да се аргументи от всевъзможен тип отрицателни усеща – злоба, боязън, напрежение, горест, безпокойствие, надалеч не въздейства позитивно на тялото ни.

Излишният кортизол повдига равнището на глюкозата в кръвта посредством механизъм, по който благоприятства нейното произвеждане в черния дроб.

Натрупаните в този орган захари се употребяват от организма неотложно при първите признаци на стрес. Тяхното нараснало количество обаче е за сметка на равнището на протидите – молекули, които съставляват композиция от аминокиселини, изграждащи кожата, мускулите и костите. Ето за какво, кортизолът е толкоз нездравословен за нашето тяло.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР