Определено имам мнение. Президентът Румен Радев търси сензация, вместо да

...
Определено имам мнение. Президентът Румен Радев търси сензация, вместо да
Коментари Харесай

ПП готви секира за Радев: Ролята му във външната политика на България ще бъде силно намалена

„ Определено имам мнение. Президентът Румен Радев търси сензация, вместо да търси обединяване. Неговата роля е да сплотява. А когато чуваме цитати от тезите на „ Възраждане “ и Кремъл, това не води до обединяване.
С това ще се огранича. Неговата роля във външната политика на България ще бъде мощно понижена “, това съобщи в ефира на bTV Даниел Лорер от „ Продължаваме промяната “ (ПП).
„ Смятам, че това, което Министерски съвет (МС) реализира и демонстрира на интернационалното поле, демонстрира какъв брой е добра позицията ма България. Наскоро Европейската комисия (ЕК) сподели, че е допустимо механизма за мониторинг да отпадне. Това е израз, че това държавно управление и този парламент вършат верните неща “, добави той.
По думите му, въпросът за Шенген не е въпрос на софтуерно следене на граница, а въпрос на доверие. „ До каква степен Европа ни има вяра, че сме способни да борим корупцията и да задържаме мигрантите, които влизат нелегално в Европейски Съюз.
Правителствената стратегия, която скоро ще бъде оповестена ще даде явен знак на нашите европейски сътрудници какъв брой съществено е България “, изясни той.
Лорер разяснява и въпроса, че ще е заместител на Бойко Борисов в комисията по външна политика към Народното събрание (НС).
„ Истинският заместител на Борисов е Екатерина Захариева. Тя е заместител – ръководител на външната комисия от партия ГЕРБ, само че поради занимателната страна на въпроса, Борисов ще бъде обкръжен там от същински експерти и ще се оправи със дилемите пред него “, сподели той.
Що се отнася до стачките на синдикатите, той сподели, че настояванията им са били за към милиард, към 800 милиона от тях са взети поради.
„ Синдикатите са в извънредно добра позиция тази година. Приходните организации работят добре, има доходи в страната, съблюдава се 3-процентния недостиг. Не имам вяра да отговорим на всичките им претенции, само че две трети от тях са към този момент в бюджета “, сподели той.
Лорер отхвърли обвиняванията на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в задкулисие и образуване на ново управническо болшинство дружно с Движение за права и свободи.
„ Не знам за какво Нинова приказва за задкулисие, в случай че нещо се случва в българската политика, откогато Политическа партия е на сцената, това е откритото говорене. В случая нашето държавно управление, подкрепено от ГЕРБ, пристигна с доста ясна поръчка – Министерски съвет от Политическа партия, изключвайки Габриел, само че парламентарен надзор от ГЕРБ. Движение за права и свободи също има свои ръководители на комисии “, изясни Лорер.
Няма разширение на ръководещото болшинство, сподели той в светлината на това, че началник на бюджетната комисия е от Движение за права и свободи.
„ И Политическа партия, и Демократична България говореха през цялото време, че с цел да има господство на закона, ние би трябвало да създадем конституционна промяна. За нея нашите гласове не са задоволителни, не са задоволителни и с тези на ГЕБР, належащо е и Движение за права и свободи.
Към Българска социалистическа партия сме се обръщали неведнъж, само че не сме чули поддръжка на нашите хрумвания. Редно е госпожа Нинова да осмисли своите позиции по някои въпроси – участие в еврозоната, участие в Шенген, както и позицията по отношение на войната в Украйна “, сподели Лорер.
„ Ние доста ясно казахме какво желаеме да реализираме за България в кратковременен проект – господство на закона, Шенген, еврозона, стопански напредък. Партии, които желаят да го създадат, се обявиха кои са. Ние направихме исторически компромис, когато казахме, че ние сме подготвени да управляваме с ГЕРБ.
Ние платихме политическата цена. Надеждата ни е, че колкото повече положителни неща се случват в България, хората ще стартират да виждат, че този исторически компромис си е коствал.
Що се отнася до възобновление, макар тяхната нападателна реторика, хората не откликват на това. Имаме внезапна граница на полезностите и пътя по които България би трябвало да върви “, продължи още той.
Лорер разяснява и абсурда с инхаус договорите. По думите му е могло те да бъдат анулирани от някогашния министър, само че периодите са изтекли.
„ Въпросът пред нас е, дали да вършим нови търгове за пътища, и Варна няма да има още 10 години светни пътища. Или търсим решение, което да е работещо за България без да ощетяваме данъкоплатците.
Идеята е много рационална, това, което е платено да се създаде по старите цени, а това което следва, да се индексира до някъде, с цел да се компенсира инфлацията “, изясни Лорере.
„ Концесиите са превъзходен метод да се притегли частен капитал в страната, само че за бъдещи планове. Това ще бъде превъзходен инструмент за финансиране “, добави той.
„ Преформатирането на служебния кабинет – това е идея, която цели да има някаква политическа непоклатимост сред изборите, поради фрагментираната обстановка в българската политика, имаме избори прекомерно постоянно и прекомерно дълги служебни държавни управления. Президентът се трансформира в политическа фигура, каквато не е по конституция. За да може служебното държавно управление да работи по-добре, то би трябвало да бъде следено от Народното събрание.
Ще се следват практиките в Европа, там Народното събрание задава тематиките, по които служебният кабинет може или не може да работи “, изясни Лорер.
Ще подкрепим Димитър Радев за Българска народна банка, само че Главчев е блестящо изявено политическо лице и за него Политическа партия към момента не са сигурни, разкри Лорер. Той акцентира, че шефът на Сметната палата ще е кандидатура на ГЕРБ.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР