Определени храни може да предизвикат обостряне на екземата при някои

...
Определени храни може да предизвикат обостряне на екземата при някои
Коментари Харесай

Диета при екзема – Храни за ядене и за избягване

Определени храни може да провокират обостряне на екземата при някои хора, затова може да намалите признаците, като следвате уравновесена диета при екзема.

Много хора с екзема също изпитват хранителни алергии или сензитивност, само че е значимо да се признае, че диетичните потребности на всеки са неповторими и намирането на верните храни за вас е от решаващо значение за минимизиране на проблемите, свързани с алергията и екземата.

Идентифицирането и избягването на известни алергени може да способства за понижаване на признаците. Важно е да се означи, че няма универсална диета за справяне с екзема.

реклама

Екземата може да бъде провокирана от разнообразни фактори отвън избора на диета, в това число стрес, артикули за локално приложение и въздействие на околната среда.

Тази трудност може да направи предизвикателство да се дефинира точната причина за обостряне на екзема.

Докато някои храни сами по себе си не наподобява да предизвикват екзема, те могат да провокират обостряне при хора, които към този момент имат това положение.

Специфични диетични проекти, като противовъзпалителна или средиземноморска диета, могат да предложат изгоди за хората с екзема.

В случай на избрани типове екзема, като дисхидротичната екзема, избрани хранителни тактики могат да оказват помощ за облекчение на признаците.

Диети, подобаващи при екзема

Не съществува универсална диета при екзема, само че спазването на диета, богата на антиоксиданти, може евентуално да облекчи признаците посредством поощряване на общото богатство.

Няколко диетични метода се основават на правила, които биха могли да се окажат потребни при ръководството на вашите признаци. Тези подходи включват:

Елиминационна диета

Елиминационната диета може да бъде потребна за хора, които не са сигурни по отношение на аргументите за екзема.

Скорошен обзор на проучванията сподели, че тази диета може евентуално да докара до леко понижаване на тежестта на екземата в избрани случаи, макар че са нужни спомагателни изследвания.

Диетата за елиминиране включва краткотрайно унищожаване на вероятни хранителни задействания от хранителния ви банкет, последвано от последователно наново въвеждане на тези артикули, един по един, като в същото време се следят признаците.

реклама

От решаващо значение е да си сътрудничите с диетолог, когато планирате елиминационна диета, с цел да сте сигурни, че получавате съответни хранителни субстанции.

В изследване от 2017 година, включващо участници с екзема, някои храни са по-често свързвани с предизвикателство на обостряния при по-голям брой човеци. Тези храни включват:

реклама

  • Силно модифицирани храни
  • Млечни артикули
  • Глутен
  • Продукти на основата на бяло брашно
  • Зеленчуци, като чушки, домати и патладжани

Участниците също оповестяват, че включването на зеленчуци и органични храни в диетата им от време на време води до усъвършенстване на признаците.

Диета при Дисхидроза

Дисхидротичната диета може да бъде потребна при лекуването на дисхидротична екзема.

Дисхидрозата се характеризира с дребни мехури, които се появяват по ръцете и краката, като точната причина остава незнайна. Алергените, в това число тези, свързани с храната, биха могли евентуално да провокират огнища.

Известно е, че експозицията на никел и кобалт предизвика или обостря признаците на дисхидротична екзема. Много храни съдържат следи от тези метали. Никелът и кобалтът могат да бъдат открити в разнообразни храни, като да вземем за пример:

  • Пълнозърнести храни, в това число пшеница, овес и елда
  • Бобови растения като нахут и соеви артикули
  • Ядки и семена, с акцент върху бразилските орехи и ленените семена
  • Месо, изключително черен дроб и други меса от органи
  • Млечни артикули, в това число мляко
  • Плодове и зеленчуци, в това число пъпеш и картофи
  • Какао и шоколад
  • Чай и кафе

Дихидротичната диета включва ограничение на потреблението на храни, които могат да съдържат тези детайли, с цел да се понижат пристъпите при хора с нараснала сензитивност към тези метали.

Въпреки че няма задълбочени проучвания за диети с ниско наличие на никел и кобалт при екзема, кожните лекари могат да предложат диета, която показва точни стойности на храни и питиета, съдържащи тези метали.

Консумирането на храни, богати на витамин С, като чушки, портокали, ягоди, броколи и домати, може да помогне за понижаване на абсорбцията на никел.

Диета без глутен

Последните изследвания допускат мощна връзка сред целиакия и екзема, евентуално заради споделени генетични фактори.

Основното лекуване на целиакия е изключването на глутен от диетата. Ако имате както цьолиакия, по този начин и сензитивност към глутен и екзема, премахването на глутена от вашата диета може да докара до възстановяване на положението на кожата ви.

На днешния пазар храните без глутен получиха забележителна известност и доста продукти към този момент са ясно етикетирани като безглутенови. Освен това, разнообразни безглутенови други възможности на продуктите от елементарна пшеница, ръж и ечемик са елементарно налични за покупка.

С малко креативно мислене можете да намерите други възможности на обичайните съставки, съдържащи глутен.

Средиземноморска диета

Средиземноморската диета произлиза от обичайните хранителни модели на средиземноморските страни като Гърция, Италия и Турция.

Тази диета предизвиква храненето с цели храни, артикули на растителна основа и постни протеини, като в същото време минимизира модифицираните храни.

Също по този начин нормално лимитира потреблението на алено месо и предлага сдържан банкет на алкохол.

Средиземноморската диета акцентира потреблението на:

  1. Плодове
  2. Зеленчуци
  3. Ядки
  4. Цели зърна
  5. Бобови растения
  6. Риба
  7. Здравословни мазнини, като зехтин

Умерени количества алено вино, което съдържа растителното съединяване кверцетин, също може да се употребява дружно с храната. Въпреки че има лимитирани проучвания, подкрепящи директните изгоди от средиземноморската диета при екзема, съществуването на омега-3 мастни киселини и кверцетин в диетата може да способства за понижаване на възпалението.

Противовъзпалителна диета

Този диетичен проект се концентрира върху изключването на храни, които могат да доведат до инфектиране и включването на храни, богати на фибри.

Важно е да се означи, че няма универсална противовъзпалителна диета, защото хранa, която предизвиква инфектиране при някой, може да не засегне различен. Въпреки това, тази диета като цяло слага забележителен акцент върху:

  • Плодове
  • Зеленчуци
  • Бобови растения
  • Здравословни мазнини като зехтин
  • Риба, изключително богата на омега-3 мастни киселини

В този хранителен режим се лимитират модифицираните храни, понижава се и потреблението на месо.

Докато противовъзпалителната диета може да помогне за понижаване на общото инфектиране в тялото, резултатите върху екземата, както демонстрират проучванията, са разнородни.

Храни за ястие

Конкретни храни биха могли евентуално да облекчат признаците на екзема, даже в случай че не се придържате към избрана диета.

Въпреки това е значимо да сте наясно с всевъзможни хранителни алергии или сензитивност, които може да имате.

Освен това храните, които нормално се смятат за удобни за екзема, към момента могат да причинят обостряне при хора, които са алергични към тях.

В общи линии храните, които могат да бъдат потребни при екзема, могат да включват:

Мазни риби

Консумирането на мазна риба като сьомга и херинга може да помогне за облекчение на признаците на екзема.

Мазната риба, богата на омега-3 мастни киселини, открити в рибеното масло, има противовъзпалителни свойства.

Въпреки че приемането на добавка с рибено масло е алтернатива, са нужни спомагателни проучвания, с цел да се открият изгодите от нея при екзема.

Струва си да се означи, че вашият главен източник на омега-3 мастни киселини би трябвало да е от храна, вместо да разчитате на добавки, в случай че е допустимо.

Храни, съдържащи кверцетин

Яденето на храни, които съдържат кверцетин, флавоноид на растителна основа, виновен за живите цветове на доста цветя, плодове и зеленчуци, може евентуално да помогне за понижаване на възпалението в тялото ви.

Въпреки че са нужни повече проучвания, включващи хора, някои изследвания допускат, че кверцетина може да бъде потребен при възпалителни кожни болести като екзема.

Богатите на кверцетин храни включват:

  • ябълки
  • горски плодове
  • тъмни череши
  • алено грозде
  • броколи
  • лук
  • цитрусови плодове
  • зелен чай

Храни, съдържащи пробиотици

Освен това, храни, съдържащи пробиотици, като кисело мляко, съдържат живи култури, които въздействат на чревните бактерии и способстват за мощна имунна система.

Това може да бъде от изгода за понижаване на пристъпите или алергичните реакции.

Богатите на пробиотици храни включват:

  • мисо чорба
  • естествено ферментирали кисели краставички
  • непастьоризирано кисело зеле
  • комбуча
  • кефир
  • темпе

Храни, които би трябвало да се заобикалят

Вашият избор на диета може да не е директна причина за екзема, само че има капацитет да обостри или да провокира признаци. Това става изключително значимо, когато консумирате храни, към които сте алергични или чувствителни.

Важно е да се признае, че не всеки ще има проблеми с храните, упоменати по-долу.

Въпреки това постоянно срещаните хранителни алергии, свързани с екзема, включват:

  • краве мляко
  • фъстъци
  • яйца
  • соеви артикули
  • пшеница
  • ядки
  • риба
  • миди

Заключение

Симптомите, свързани с екзема, могат да бъдат провокирани от разнообразни фактори, в това число избор на диета.

Въпреки че няма универсално ефикасна диета за облекчение на признаците на екзема, практическият метод е да се заобикалят храни, които наподобява изострят признаците ви.

Наблягането на здравословна и добре уравновесена диета, богата на пресни плодове, зеленчуци, постни протеини и здравословни мазнини е целесъобразно, защото може да способства за понижаване на пристъпите на екзема.

реклама

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР