Определени хора на високи постове в държавата са разпъвали чадър

...
Определени хора на високи постове в държавата са разпъвали чадър
Коментари Харесай

Имало ли е държавен чадър над фалшиви данни за вредните емисии

Определени хора на високи постове в страната са разпъвали чадър над подправянето на данни за парникови излъчвания или най-малкото не са ревизирали съмнителни покупко-продажби. Това съобщи пред БНР Тодор Галев от Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД). Той добави, че изказванията му се основават на съответни обстоятелства. " Опираме до това, което назоваваме " завземане на страната от частни ползи ", акцентира Галев.

Европейската прокуратура извърши десетки претърсвания и дейности в София през вчерашния ден (27 февруари) по отношение на следствие на допустима машинация със системата за търговия на Европейски Съюз с излъчвания парникови газове. Според обвинителите от Европейски Съюз, вероятните загуби са за милиони евро.

Събраните улики против частно сдружение, отговорно за инспекцията на излъчванията парникови газове на топлоелектрическите електроцентрали и отоплителните централи у нас, сочат, че не са съобщавани цялостните количества на замърсяването и по този начин не са били плащани дължимите към бюджета суми. Отбелязва се, че по-високото замърсяване води и до утежняване на качеството на въздуха у нас.

Разследването разяснява и някогашният вицепремиер и министър на околната среда Борислав Сандов. „ Има избрани подкрепи и хора, които са на приблизително и високо равнище в държавната власт и надзор, а имат и смесени функционалности с тези предприятия “, съобщи той пред БНР.

„ В 45-тото Народно събрание имаше анкетна комисия, която трябваше да ревизира избрани сигнали. Имахме подобен за директна съгласуваност сред лабораторията, която обследва  Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ и собствеността на ТЕЦ-а. ТЕЦ-овете към Ковачки заявяват излъчвания, които са доста по-ниски. Става въпрос за доста пари. Силно се надявам, че европейската прокуратура ще свърши това, което не свърши българската. Възможно е част от средите да бъдат заметени “, съобщи Сандов.

Според Тодор Галев обаче, една огромна част от информацията няма по какъв начин да се прикрие.

„ Това са публични документи, които са оповестени. Ясно е, че през 2018 година много от предприятията, свързани с Ковачки, макар че той не се води техен притежател, стартират да подават занижени данни за парниковите излъчвания и да заплащат по-малко “, изясни той.

Сигнал за това е подаден за първи път от интернационален консорциум на проверяващи публицисти през юли 2021 година към анкетна комисия,  ръководена от Мая Манолова, уточни Галев.

„ Този сигнал се проверява, само че не се стига до действителни дейности. Скоро след подаването му Народното събрание е разхлабен и следват предварителни избори. Не може основни за енергетиката предприятия да имат неуточнен притежател “, счита още той.

Галев изясни, че става въпрос за инспекция в над 10 предприятия. Сред тях са топлофикациите в няколко града и от тях зависи отоплението на стотици хиляди хора.

„ Последното Народно събрание задължи с решение държавното управление да предоговори Плана за възобновяване в тази част, обвързвана със затваряне на въглищните централи. Всички специалисти обаче споделяха, че би трябвало да се затворят първо тези, които са най-замърсяващи - точно централите, свързани с Ковачки “, уточни Галев.

Според него се използват  разнообразни правни хватки за завземане на институциите.

От От Топлоелектрическа централа " Бобов дол " през вчерашния ден потвърдиха пред Свободна Европа, че в централата има представители на няколко институции, които правят инспекция. По информация на БНР, съвсем цялата документи на ТЕЦ-а е била конфискувана. Има и разпитани по досъдебното произвеждане, почнало по сигнал.

Проверяващите в Топлоелектрическа централа „ Марица-3 “ в Димитровград са изискали главно счетоводни документи. От централата потвърдиха за инспекция на документи и фактури.

" Спокойни сме за провеждащата се ревизия и спомагаме ", разяснява пред Българска телеграфна агенция основният правист на енергийното сдружение Юлиян Семерджиев. По думите му, предприятието няма проблеми със спазването на екологичните правила. Оказваме подпомагане на проверяващите на 100 %, сподели още юристът.

Във Фейсбук Борислав Сандов уточни, че най-вероятно е имало приключване на информация преди акцията, защото от няколко места се споменавало, че Христо Ковачки е отпътувал за Дубай през почивните дни.

Схемата на Европейски Съюз за търговия с излъчвания е една от основните политики на Европейски Съюз за намаляване на последствията от изменението на климата и съставлява първият пазар на въглеродни излъчвания в света. Тя има за цел да обезпечи ефикасен механизъм за понижаване на излъчванията.

Съгласно съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз е належащо предприятията да получат квоти за излъчвания, които подхождат на техните въглеродни излъчвания. Опцията по дифолт е те да бъдат закупувани на търг, само че могат да бъдат разпределяни и гратис.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР