Определени групи, включително представители на политически партии, ще се опитват

...
Определени групи, включително представители на политически партии, ще се опитват
Коментари Харесай

Бойко Рашков: Тече полицейска операция срещу купуването на гласове, имаме над 100 сигнала

" Определени групи, в това число представители на политически партии, ще се пробват да завоюват избор не по реда, който се планува в закона, известното и оповестено за незаконно пазаруване и пласиране на гласове, сигналите в тази тенденция наближават 100 ", това съобщи министърът на вътрешните работи Бойко Рашков на конференция по отношение на подхванатите от Министерство на вътрешните работи организационни ограничения за изборите на парламентарните избори.

В тази връзка е планувана полицейска интервенция, която започва през днешния ден рано сутринта.

" Трябва да предприемем ответни дейности във връзка с тези, които се приготвят да изкривят политическата картина у нас, да се реализиран нереални резултати в изборния ден, да не се регистрира вярно и тъкмо гласът на всеки един български гласоподавател. Действа се по този начин, че да се посегне върху свободното практикуване на всеки един български жител да избира, това е закононарушение от Наказателния кодекс, няма да се примирим с тази уродлива политическа процедура да се купуват и продават гласове ", добави Бойко Рашков.

По думите му стартиралата полицейска интервенция няма да спре до изборния ден, в нея са мобилизирани оптималните полицейски сили, с които разполага Министерство на вътрешните работи.

" Всички лица, които бъдат уличени в подготовка и осъществяване на такава активност ще бъдат подложени на законовите процедури и ще се образуват досъдебни производства. В Плевенско в случай че са се оповестили, че ще гласоподават 300 гласоподаватели, най-после са се оказали 1000. В Кюстендил някогашен министър на вътрешните работи е правил едно събиране с един бив регионален шеф и с един излязъл в болнични, на която са обсъждали въпроса по какъв начин да привлекат 15 000 македонци с българско поданство, които да гласоподават в нашата страна ", сподели Бойко Рашков.

Според него " такава форма на избирателен туризъм се организира в много обитаеми места, където се възнамерява в дните преди изборите да се концентрират огромен брой български жители на един и същи адрес ".

" В село в Благоевградска област внезапно се появяват на един и същи адрес хиляди, които са регистрирани там, чакаме това да се мултиплицира и в други региони ", акцентира вътрешният министър и означи, че би трябвало да се прекрати вътрешният избирателен туризъм.

" Имаме данни, че в предишното прочут политик се занимава с образуване покупката на гласове във Врачанско, Монтанско и Видинско. Те са посочили на последните избори един забележителен в тази тенденция резултат, става дума за покупка на гласове за една партия от прочут етнос ", сподели още Бойко Рашков.

От през днешния ден е почнала да се организира профилирана полицейска акция на територията на цялата страна във връзка с идните парламентарни избори. Това съобщи на брифинга основният комисар Станимир Станев, шеф на Главна дирекция " Национална полиция "

Операцията се прави с присъединяване на чиновници на Главна дирекция " Жандармерия, профилирани интервенции и битка с тероризма ", както и с представители на охранителна и престъпна полиция.

Комисар Станев съобщи, че се работи по определяне и търсене на лица, оповестени за общодържавно и интернационално търсене.

Той заяви за два случая, които са регистрирани в регионалната администрация на Министерство на вътрешните работи в град Бургас. Единият е, че при претършуване в жилище е открит мобилен телефон, на който са открити 31 фотоси на персонални карти. Засечена е връзка с лице, което дава обещание на други, че в случай че гласоподават за една политическа партия ще получат по 80 лв. на глас и в случай че цяло семейство се ангажира с това ще получат бонус от 20 лв.. По информация от МВР-Бургас лицето е арестувано.

Вторият случай е от бургаския квартал " Комлука ". След претършуване на лица, които са били открити като длъжници на избрани лихвари, е получена информация, че на въпросните лица им е дадено, че ще им бъдат опростени отговорностите, в случай че упражнят правото си на глас за избрана политическа партия.
https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/3879722465472008

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР