Опозицията в Турция обвинява президента Реджеп Тайип Ердоган, че е

...
Опозицията в Турция обвинява президента Реджеп Тайип Ердоган, че е
Коментари Харесай

От Турция: Ердоган си построи сарай за 62 милиона, докато хората гладуват

 Опозицията в Турция упреква президента Реджеп Тайип Ердоган, че е пропилял парите на данъкоплатците – и то във време на висока инфлация и безработица. Причината за жестоката рецензия е летен замък на президента на Егейско море, който е издигнат през последните години, само че за който до момента публиката не е знаела доста, написа в. " Зюддойче цайтунг “, представени от БГНЕС.

Това е комплекс с 300 стаи във ваканционната провинция Мармарис. Критичният към държавното управление вестник Sözcü разгласява фотоси на двореца, както и скици, пристигнали от уеб страницата на архитекта Шефик Биркийе. Според вестника сараят е коствал 640 милиона лири (около 62 милиона евро). Състои се от голям брой първокласни двуетажни здания с кабинет и дневни, както и спални в неоосмански жанр, пространства за обслужващия личен състав, джамия, плувен басейн и дълъг частен плаж край морето.

Твърди се, че турският президент към този момент е приел двама държавни посетители в комплекса предходната година: Според Sözcü албанският министър председател Еди Рама, и азербайджанският президент Илхан Алиев са посетили Летния замък.

Комплексът е издигнат в залив, където Тургут Йозал, някогашен президент на Турция, също е живял във ваканционен дом през 90-те години. Само че става дума за дребна къща, която трябваше да отстъпи място на новата резиденция - както и десетки хиляди дървета, които са били изсечени в залива.

Както написа създателят на Sözcü Исмаил Шахин, по този начин повърхност от съвсем 11 000 квадратни метра е превърната в плаж, за който трябвало да се транспортират специфични пясък и трошляк от езеро на 200 километра.

След обявата във вестника, скиците към този момент не можеха да бъдат открити на уеб страницата на архитекта Биркие. Сега обаче Sözcü разгласява и фотоси на двореца. Авторката на Sözcü Чикдем Токер разяснява изгубването на скиците, като уточни, че прозрачността във връзка с виталния стандарт на тези, които ръководят страната, в действителност би бил нещо положително. В последна сметка това би посочило защо ще се изразходва бюджетът във време, когато инфлацията нараства, поминъкът за доста хора понижава и броят на самоубийствата заради беднотия нараства.

Подобно изказване направи и водачът на опозиционната Народно-републиканска партия Кемал Кълъчдароглу. На съвещание на парламентарната група на своята партия той сподели уголемени фотоси на двореца и разкритикува президента: " Човекът строи летен замък, до момента в който хората гладуват “.

Депутатът от HDP Гаро Пайлан също разкритикува Ердоган в Tуитър. " Докато Ердоганите споделят на жителите: " Нека понижим порциите ", те строят летен замък от бюджетни средства за 640 милиона. Хората са гладни, самоубиват се... не им пука. " Очевидно той има поради изказване на брачната половинка на Ердоган Емине, която предлага турците да ядат по-малки порции, тъй че нищо да не се изхвърля.

Опозицията изиска повече бистрота по отношение на строителството на двореца и по-конкретно за плажната линия. Досега държавното управление не е дало отговор на изявленията във вестник Sözcü, за разлика от някои медии, които са ги доразработили. Само медии, близки до държавното управление, се пробваха да оправдаят вложенията - новата постройка била нужна, с цел да защищити президента от набези?!

След тежки рецензии, президентът Ердоган неотдавна разгласява избавителен декрет, ориентиран към прекъсване на закупуването на скъпи служебни коли. Той обаче беше изключил личната си администрация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР