Опозицията в Косово спечели вчерашните парламентарни избори и нанесе поражение

...
Опозицията в Косово спечели вчерашните парламентарни избори и нанесе поражение
Коментари Харесай

Опозицията в Косово спечели парламентарните избори

Опозицията в Косово завоюва вчерашните парламентарни избори и нанесе проваляне на управлявалите от десетилетие някогашни командири на тогавашната Армия за избавление на Косово, съобщи Франс прес, като се базира на резултати, обявени от изборната комисия.

Резултатите от преброяването на близо 95 % от гласовете сочат, че лявата опозиционна партия "Самоопределение " получава 25,8 на 100, а десноцентристкият Демократичен съюз на Косово - 25 на 100. Зад тях остават двете основни ръководещи до момента партии - Демократическата партия на Косово и Алианс за бъдещето на Косово.

"Дойде време! Дойде време! ", съобщи в центъра на Прищина водачът на "Самоопределение " Албин Курти, който се показа пред последователите си като министър-председател на Косово. "Ще направя всичко по силите си за сформиране на държавно управление допустимо най-бързо, защото годината е към края си и би трябвало да приемем бюджет ", добави Курти, представен от Ройтерс.

"Приемаме присъдата на народа. Демократическата партия на Косово минава в съпротива ", съобщи нейният водач Кадри Весели.

Тъй като "Самоопределение " не получава безусловно болшинство от 120-те депутатски места, 10 на 100 от които са за сръбското малцинство, 44-годишният водач Албин Курти ще се опита да реализира съдружно съглашение с кандидатката за министър председател на Демократичния съюз на Косово Вьоса Османи. Тя съобщи, че е подготвена да договаря за коалиция, с цел да бъдат изтласкани в съпротива партиите, управлявали до момента Косово.

Тези избори бяха четвъртите, откакто Косово разгласи самостоятелност през 2008 година Те бяха свикани, откакто министър председателят Рамуш Харадинай подаде оставка през юли, защото бе свикан да свидетелства по каузи за военни закононарушения пред нов интернационален арбитражен съд в Хага.

Който и да поеме ръководството на Косово, ще бъде изправен пред казуса за връзките със Сърбия. След нормализация на тези връзки Косово може да стане член на Организация на обединените нации, показва Ройтерс. Косово бе приета от повече от стотина страни, само че не и от Сърбия.

В северно Косово, обитаемо най-вече със сърби, подкрепяната от Белград партия Сръбска листа завоюва множеството от обезпечените 10 места в Народното събрание. Още 10 места са избрани за други малцинства, отбелязва Асошиейтед прес.

Избирателната интензивност доближи към 44 на 100. Около 1,9 милиона гласоподаватели имаха право на глас, прибавя АП.

Мисията наблюдаващи от Европейския съюз ще създадат първична декларация за изборите на следващия ден.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР