„Опозицията в българския парламент не може да направи почти нищо,

...
„Опозицията в българския парламент не може да направи почти нищо,
Коментари Харесай

Проф. Иво Христов: Има враждебен тип култура към компетентността

„ Опозицията в българския парламент не може да направи съвсем нищо, тъй като болшинството блокира всяка самодейност, отхвърля да чуе какъвто и да е мотив, а системата е такава, че 51% е повече от 49% ", искрено показа с пловдивчани националният представител от гражданската квота на „ Българска социалистическа партия за България " проф. Иво Христов. Верен на правилото си да споделя истината, той повече от два часа отговаряше на въпросите на своите гласоподаватели от пловдивския регион „ Тракия ".

„ Парламентът е място за политическа и експертна борба, за конфликт на хрумвания и причини, само че у нас неналичието на политически хрумвания се замества с викове, крясъци, кавги и диктат на болшинството. Затова следим блокаж на законодателните начинания на опозицията ", продължи професорът по социология на правото.

Дори и да не се одобри един нов закон, по думите му, това не е съдбовно, тъй като българското законодателство на хартия не е неприятно, само че не се извършва. По-страшното, съгласно него, е, че експертният капацитет на страната е привършен, а нещата ще стават по-зле, тъй като има неприятелски вид просвета към компетентността.

„ Минималното количеството експертност се свива и имам възприятието, че това е умишлено търсено. Човек, който излиза с обосновка и познания, среща мощна неприязън и остра реакция от вида „ Ти пък си доста `убав ", изясни пловдивският депутат.

За сбъркания модел на ръководство

„ Няма да се оправят опазването на здравето, образованието, културата, общественото обезпечаване, пенсионното дело, тъй като има изначално сгрешен модел. Тези сфери са свързани и няма по какъв начин едната да е добре, а другата - зле ", безапелационен бе той и даде образци.

За интервала 2007 -2017 година финансирането на здравната система се е нараснало 4-5 пъти, само че нищо не се е трансформирало. На какво съображение единствено в София има 54 частни клиники, а в застрашената от закриване врачанска окръжна болница действат няколко частни?

„ Основанието е: приватизираме изгодите, национализираме загубите ", уточни депутатът.

Той изясни, че системата на опазването на здравето е безусловно деформирана, тъй като изначално е опорочена с оповестяването й за комерсиална сфера, с превръщането на лечебните заведения в търговски сдружения, а здравната грижа в комерсиална активност. Парите следват пациента, същото е в системата на образованието, където парите следват ученика, респективно студента. В България има 57 университети, а броят на приключилите зрелостници е еднакъв на броя на постъпилите във ВУЗ студенти. Логично качеството на обучение пада непрестанно. Около едно висше учебно заведение са се навързали цяла дузина бизнеси, които паразитират от държавната дотация. Всеки опит да се промени тази порочна система е жертван, стана ясно от думите на проф. Христов. Той акцентира, че цялата сфера на образованието е безусловно несвързана с потребностите на обществото и се спря на структурата на българската стопанска система, която дефинира като стопанска система на примитивно разрастваща се страна.

„ Икономиката на отвертката и стопанската система на промяната на мръсни чаршафи, наречено туризъм, не могат да основават развита страна, те основават прислуга ", подчертава професорът и заключи „ Каквато ти е стопанската система, такова ти е опазването на здравето, такова ти е и образованието. Вкарани сме в подобен кулоар от благоприятни условия преди 30 години ".

За Балканите и Европейски Съюз

„ В Европейския съюз върви огромна претрансформация, централизация и събиране на страните-основателки ", проучва проф. Христов и предвижда, че след 10 години Съюзът ще бъде радикално друг. Той планува дълбока вътрешна интеграция на първите държави-учредителки на Европейски Съюз, а останалите ще оформят хлабава външна страна, в която попадаме и ние. Поради тази причина България е изправена пред доста неприятната обстановка - непроизвеждаща стопанска система и обезлюдена територия, през която минават четири от петте стратегически коридора, по тази причина и доста значима. Демографската рецесия за българския държавотворен народ е злополука и все по-често ще ставаме очевидци на тежки цивилизационни търкания с циганското население.

„ Върви мощен инерционен развой на деградация. За да бъде овладяно ситуацията, трябват мощна воля и систематичен труд. Не виждам такива! ", сподели проф. Христов.

По думите му вътрешните проблеми в България са резултат от външни фактори - по този начин е било и по този начин ще бъде. Болката на проф. Христов е, че българското общество не се съпротивлява, тъй като му липсва политическа просвета и сериозно мислене, а оттова и елементарно се манипулира.

„ Лимитът на тази система на политическа операция е привършен. И това е лъч вяра ", сподели проф. Иво Христов, преди да показа на аудиторията и геополитическия си разбор.

Последните събития в Украйна отпред с афериста Саакашвили, той планува преди три седмици. Обясни, че идващите два месеца за Русия ще бъдат тежки и трагични. Спря се на Китай и речта на Си Цзинпин от същия ден пред 19 конгрес на Китайската комунистическа партия с акцент върху задачата за преориентиране на стопанската система към вътрешното ползване. Той обясни и за какво Турция показва лично държание. „ На България бъдещето е на прифронтова страна ", счита проф. Христов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР