Опозицията настоява там да се настанят украински бежанци, кметът иска

...
Опозицията настоява там да се настанят украински бежанци, кметът иска
Коментари Харесай

Бъдещето на Българо-германския център в Царево? Бежански център или университет

Опозицията упорства там да се настанят украински бежанци, кметът желае филиал на висше образователно заведение

Какво да е бъдещето на Българо-германския център в Царево? Тази тематика провокира нов конфликт сред опозицията в локалния парламент и кмета Георги Лапчев. Според предлагането на съветниците – Емил Пейчев, Станислав Добрев, Станимир Фешев, Димитър Гочев и Дияна Добрева постройката може да се употребява за потребностите на украинските бежанци.

Същата теза застъпва и водачът на „ Да, България “ в Царево Владо Дуков, който не е част от Общински съвет, само че в обществените мрежи упорства, че би трябвало да се работи час по-скоро, тъй като имало постъпили претенции от украински фамилии за подслоняване в Царево.

Опозицията попита кметът какви са проектите за тази постройка.

ВИЖТЕ КАКВО ОТГОВОРИ ГЕОРГИ ЛАПЧЕВ:



„ Да, това е общинска постройка, само че е доста неточно от ваша страна, с цел да коментирате, че не знаете посоките, по които Общината е тръгнала от близо три години. Неведнъж съм излизал и сме го говорили, и в коридорите, и тук, в залата. В последна сметка ние не сме в Ню Йорк, в Царево сме. Срещаме се по улиците и си приказваме. Когато питахте дали може да се употребява част от нея, имаше доста оферти, в това число и по време на коронавирус пандемията. Тук се събрахме в тази зала и обсъждахме. Помните ли? Да, тогава ми направихте едни други оферти? Не беше пред камерите, само че си говорихме. И още тогава ви споделих, че страната се държа доста надменно с общината и остави този център в извънредно положение. Водим дело, близо година и нещо. Имаме иск към това министерство, тъй като не беше правилно към нас. Заради това прекратихме контракта и този диалог сме го водили тук, на база на запитване на общински консултант “, отговори Георги Лапчев.

„ Кой не знае, че се опитваме да създадем университет? Председателят на Общински съвет на една от комисиите ви сподели едно писмо от Тракийския университет, забравихте ли? Забравихте ли?! Преди това имахме диалози с бургаски университет. Аз вземам участие в университетските препоръки. Утре ще вземам участие в Академичен съвет на Тракийски университет по отношение на бъдещето на тази постройка, тъй като там би трябвало да има студенти, а не бежанци. Това е бъдещето й. Силно имам вяра, че ние би трябвало да бъдем толерантни към протичащото се в Украйна, само че тази постройка има друго предопределение. Тя да образова хора! Защо да бягаме от тази линия? Нали поради това са дадени всички милиони, които още плащаме.  Идеята на тази постройка е да бъде университет, не я опорочавайте с нелепи решения!  И в случай че се бяхте вслушали най-малко един път в десетките случаи, в които ви приканвам да си приказваме. Елате и питайте! Няма да ви ухапя! Никой не съм изял! Елата и питайте и щеше да ви е ясно “, добави Лапчев в прочувственото си послание към опозицията.

Припомняме, че така наречен Българо-германски център за професионално образование бе открит през 2010 година. Идеята на тогавашния кмет Петко Арнаудов бяха да се образоват експерти за туризма. В първата година имаше 24 професионални курса – за хотелиери, камериери, ресторантьори, готвачи, сервитьори, аниматори, екскурзоводи, даже козметици и фризьори. Центърът бе предаден за ръководство на Министерството на труда и обществената политика за 10 години.

Той по този начин и не проработи, както се очакваше. През 2020 година договорът изтече, а Министерството на труда и обществената политика отхвърляше да се изнесе. Предаването се извърши година по-късно, а по постройката бяха нанесени съществени вреди – изкъртени детайли, изпочупени облицовки, част от мебелите бяха захвърлени в коридорите, а други унищожени и оставени.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР