Опозиционният блок от шест партии ще издигне един единствен кандидат

...
Опозиционният блок от шест партии ще издигне един единствен кандидат
Коментари Харесай

Турската опозиция ще издигне един единен кандидат на президентските избори

Опозиционният блок от шест партии ще издигне един единствен претендент на президентските избори в Турция. Това разгласи ръководителят на " Партията на бъдещето “ и някогашен министър председател на югоизточната ни съседка Ахмет Давутоглу, разяснявайки изказването на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за опцията за провеждането на изборите на по-ранна дата, предава телевизия Halk .

" Имаме недвусмислено единодушие да предлагаме обединен претендент. Ще имаме един претендент за президент ", съобщи някогашният съдружник на Ердоган в ръководещата " Партия на справедливостта и развиването “ (ПСР). В същото време Давутоглу не посочи кой ще бъде повдигнат за кандидат-президент на опозицията.

Кандидатът от ръководещия " Народен алианс ", който дружно с ПСР включва " Партията на националистическото придвижване “,, е актуалният президент на Турция Ердоган. Той неведнъж е призовавал опозицията да уточни своя претендент, само че тя отхвърли да го направи, до момента в който не бъде избрана дата за изборите.

Говорейки на среща с деятели на ръководещата партия в четвъртък, Ердоган съобщи, че президентските и парламентарните избори в Турция може да бъдат отсрочени заради " сезонни условия ". Първоначално гласуването бе планувано за 18 юни 2023 година, само че ръководещата партия предлага те да бъдат преместени на по-ранна дата заради началото на университетските изпити през юни, ваканциите и летния сезон, което съгласно ПСР може да докара до понижаване на изборната интензивност.

Като най-вероятни дати за изборите локалните политолози показват ​​30 април, 7 или 14 май.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР