Опозиционни на новата власт сайтове започнаха да питат защо новите

...
Опозиционни на новата власт сайтове започнаха да питат защо новите
Коментари Харесай

Другарката Нинова смени хората на Петков в ДКК със свои. Така ли се управлява най-ефективно?

Опозиционни на новата власт уеб сайтове започнаха да питат за какво новите ръководещи са се плъзнали без спирачки по тая линия и назначават свои родственици и другари на високи управнически длъжности. Дали това е по този начин сигурно, можем да допускаме. Но в случай че е правилно, то изниква разумният въпрос - това ли е смяната, която всички ние желаеме, и която ония по високите етажи на властта ни дадоха обещание. Едно е несъмнено - в случай че започнеш да задаваш същите въпроси като “конструктивната съпротива в лицето на ГЕРБ”, нещата не отиват на добре…

Днешният сюжет се разиграва в ДКК, а в него основна роля има Корнелия Нинова. Знаете, лидерката на Българска социалистическа партия, упреквана от хора в лявото пространство в властническо ръководство на столетницата, набеждавана за протичащото се в левия в. “Дума”, само че определена още веднъж на председателския пост в Българска социалистическа партия, а също така министър на стопанската система и вицепремиер в новата управническа настройка.

Дотук (почти) добре.

Сега същата тази Нинова реши да направи рокади в Държавната консолидационна компания, под чиято шапка са редица крупни държавни сдружения като да вземем за пример ВЗМ “Сопот” и “Монтажи”. За измененията се разбра през вчерашния ден. Сменено е цялото управление, отпред с изпълнителната директорка Ваня Караганева. Освободени са още Чавдар Христозов, Венцислав Димитров, Росица Бачева-Цветанова и Борислава Пенева.

Нинова уточни, че Караганева сама подала оставка, а след това вицепремиерът и водач на Българска социалистическа партия решила да промени управническия състав напълно. Мотивът - да се усъвършенства работата на държавните сдружения. Нинова решила, че има потребност от напълно нов състав на борда.

Тук е моментът да споменем и един скандал, случил се в ДКК наскоро, в който бе забъркана точно Ваня Караганева. Тя бе назначена на поста изпълнителен шеф в края на ноември и е близка до премиера Кирил Петков. Караганева бе освободена обаче месец откакто зае поста си, откакто трима членове от Съвета на шефовете на държавното сдружение я упрекнаха в куп противозаконни и безотговорни дейности.

Те разпространиха невиждано известие, в което я упрекнаха за серия еднолични решения, несъгласувани с борда. Сред тях бяха смяна на към този момент утвърден план за извънсъдебно съглашение с “Дунарит “ за 50 млн. лева, промяна на банката, обслужваща сдружението, с такава, която не е издържала стрес тестванията на Европейската централна банка, както и позволение ВМЗ да даде изключителни права за продукцията си на частно лице. Самата тя отхвърли обвиняванията. Още в същия ден служебната министърка на стопанската система Даниела Везиева дефинира дейностите на Съвета на шефовете като “добре квалифициран компромат “ и изиска оставките на тримата членове на Съвета на шефовете, дали своят вот оставката на Караганева. Проверка започнаха дори от КПКОНПИ.

Търговският указател отхвърли да впише освобождението й поради непозволено извършено заседание и по този начин Караганева остана на поста си. До през вчерашния ден.

Сега бордът на консолидационната компания е с напълно нов образ. В новата администрация влизат редица партийни деятели на Българска социалистическа партия.

Таня Найденова - Митова ще бъде ръководител на съвета на шефовете. Митова е някогашен общински консултант в София от Българска социалистическа партия. Смиляна Нитова - Кръстева става зам.-председател. Кръстева е някогашен народен представител на левицата от 42-то Народно заседание. За нов изпълнителен шеф на сдружението се предлага Михаил Кумчев. Бащата на Кумчев е дълги години народен представител от Българска социалистическа партия. Ивайло Лилов също става част от борда в ДКК. Лилов е бил регионален ръководител на Българска социалистическа партия във Враца.

Промените към днешна дата още не са вписани в Търговския указател.

Аз обаче имам няколко въпроса преди този момент - променяме ли нещо в страната си, в случай че сменяме управлението на основни държавни институции със свои хора, без значение дали те дават отговор на критериите за тези постове и без значение дали имат нужните пълномощия?

Питам, тъй като сме привикнали години наред да гледаме един и същи филм. Питам, тъй като, в случай че и в този момент ще е по този начин, предлагам да закриваме страната, да си хващаме куфарите и да бягаме в чужбина. Защото на мен персонално стартира да ми писва. Започва да ми писва да се усещам като Дон Кихот и да се боря с вятърни мелници. Защото очевидно от мен нищо не зависи.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР