Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ рискува да отложи членството на Република Северна

...
Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ рискува да отложи членството на Република Северна
Коментари Харесай

Дипломат: ВМРО-ДПМНЕ рискува да отложи членството на страната в ЕС с няколко години

Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ рискува да отсрочи участието на Република Северна Македония в Европейски Съюз най-малко с три, четири години. Това не е добър метод на държание и може да бъде разочароващо, в случай че се случи, споделя в изявление за Свободна Европа в Северна Македония посланикът на Нидерландия в Скопие Дирк Ян Коп.

Той прецизира, че след скрининга, който се организира сега, идната фаза на договарянията с Европейски Съюз ще стартира автоматизирано, когато Северна Македония промени конституцията си, с цел да включи българите, дружно със седемте етнически общности, които към този момент са упоменати в главния закон.

„ В заключенията на Съвета през юли предходната година ясно се показва, че втората фаза на договарянията ще стартира неотложно щом Северна Македония одобри конституционните промени. Ако слушате ВМРО-ДПМНЕ, ще забележите, че тази партия няма проблем със наличието на контракта. Какво ги накара да се опълчват? Това няма нищо общо с България. Някои хора от ВМРО-ДПМНЕ споделят, че ще договорят по-добро съглашение (преговорна рамка). Това са безмислици. Това е най-хубавото съглашение, което Северна Македония може да получи ”, споделя Коп.

Според него Северна Македония би трябвало да приключи нужните промени и това е единственият метод да влезе в Европейски Съюз и има опция двустранният контракт с България „ да се трансформира в самобитно опрощение, да отклони вниманието, тъй че да не бъдат довършени в действителност значимите неща ”.

Според Коп казусът с корупцията в Северна Македония е сериозен и не вижда прогрес по него.

„ Корупцията е положение на духа. Това е част от манталитета и би трябвало да се промени в този момент, тъй като в случай че желаете да сте в Европейски Съюз, по време на преговорния развой, това положение на духа и политическата воля, дружно с безнаказаността, която го съпровожда и която е най-презирана от жителите, би трябвало да се промени неотложно. В противоположен случай желанието да бъдете част от Европейски Съюз ще бъде заблуда ”, споделя Коп.

Той насочва съществени рецензии и във връзка с положението на правосъдната система в страната и прецизира, че Нидерландия е спряла огромен план, обвързван със Съдебния съвет в Северна Македония, тъй като „ ситуацията е доста съществено ”.

„ Последните социологически изследвания в страната демонстрират, че най-популярен политик в страната е Владимир Путин - индивидът, предизвикал гибелта и страданието на десетки хиляди украински дами и деца. Най-популярният политик в Северна Македония! Интересен е въпросът за какво? И считам, че колкото повече " рисувате " Европейски Съюз в черно, толкоз повече ще пораства известността на хора като Путин. Мисля, че всички политици тук, политическото управление, подкрепяно от някои медии и огромна част от неправителствения бранш, упрекват Европейски Съюз за всичко. И е доста необичайно за какво след десетилетия огромна поддръжка за нужните промени, които можеха да бъдат осъществени още преди няколко години, това, което от ден на ден и повече чуваме, са обвинявания към Европейски Съюз, че кара Северна Македония да чака все по-дълго и по-дълго началото на договарянията. Всъщност аз мисля, че тази страна ни кара да чакаме прекомерно дълго ”, споделя Коп.

По думите му в случай че Северна Македония стартира да работи върху промените и да почита полезностите, които „ вървят ” дружно с тях, до 2030 година би могла да доближи до участие в Европейски Съюз, оповестява Българска телеграфна агенция.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР