Опозиционната лидерка Светлана Тихановска призова днес беларусите да подкрепят националната

...
Опозиционната лидерка Светлана Тихановска призова днес беларусите да подкрепят националната
Коментари Харесай

Тихановска призова повече хора в Беларус да подкрепят стачката въпреки огромния натиск

Опозиционната лидерка Светлана Тихановска прикани през днешния ден беларусите да поддържат националната стачка за събаряне от власт на президента Александър Лукашенко, само че държавното управление настоя, че предприятията работят както нормално, съобщи Ройтерс.

Във втория ден от стачката, която съгласно Тихановска ще сковава страната, опозиционната лидерка сподели, че служащи в редица огромни предприятия отхвърлят да карат своите смени, само че са подложени на "огромен напън " от управляващите.

"Ако помогнем на фабриките да стачкуват, те ще ни оказват помощ да довършим това, което започнахме ", съобщи тя в обществените медии.

"Запомнете: всяка дейна мирна стъпка ни приближава до прекъсване на насилието, продобиване на независимост за политическите пандизчии и най-сетне производство на нови, почтени избори ", сподели Тихановска.

Снимки и видеокадри в Туитър демонстрираха митинги в няколко университета. Но апелите на опозицията за стачка към този момент не съумяват да доведат до затваряне на държавни предприятия в Беларус.

Министър-председателят Роман Головченко сподели, че ситуацията е "напълно спокойна ", и порица "преките апели за причиняване на щета на страната ".

Представител на производителя на тежка автомобилна техника МЗКТ съобщи за Ройтерс: "Тук нямаме стачки. Всичко е наред, всички работим. "

Лукашенко подцени ултиматума на Тихановска да подаде оставка до неделя и от този момент ускорява реториката си против опозицията.

Той сподели в изказване, представено от организация БЕЛТА, че някои хора са се радикализирали и са "пресекли алената линия " през последните дни.

"Това, което се разпростира против нас, е не осведомителна война, а терористична война на обособени фронтове. Ние би трябвало да я спрем ", съобщи Лукашенко.

Според вътрешното министерство над 500 души са били задържани при антиправителствени митинги през вчерашния ден, когато беше първият ден от стачката.

Близо 16 000 индивида са арестувани в Беларус от началото на демонстрациите след противоречивите президентски избори на 9 август.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР