Оповестяването на епидемичните мерки, свързани с достъпа до обществени места

...
Оповестяването на епидемичните мерки, свързани с достъпа до обществени места
Коментари Харесай

Рекорден брой сертификати са свалени от потребителите, въпреки затрудненията с НЗИС

 Оповестяването на епидемиологичните ограничения, свързани с достъпа до публични места посредством европейски зелен документ, бе съпроводено със злонамерени дейности вид " отвод от услуга “ (DDoS) против инфраструктурата, обслужваща Националната здравна осведомителна система (НЗИС). В рамките на 24 часа към портала беше ориентирано голямо количество трафик, като в пиковите моменти злонамереният трафик надвиши 400 Gbps, оповестяват от институцията. 

Това наложи използването на по-агресивни ограничения за ограничение на зловредния трафик и потребление на профилирана инфраструктура за разбор и противопоставяне, посредством които стартира възобновяване на предоставяните услуги. Не са регистрирани опити за пробив и интервенция в системата и приключване на данни на консуматори.

“Информационно обслужване " АД разполага със профилирани и ефикасни средства за противопоставяне на сходни злонамерени акции, които разрешиха да продължи издаването на зелени документи, макар някои известни забавяния. В първите часове след оповестението на ограниченията на 20.10.2021 година бяха издадени и свалени от системата рекорден брой зелени документи – над 106 000. До 15.00 през днешния ден са изтеглени над 64 000 документа. В момента системата издава над 15 000 документа за час. 

Източниците зловредния трафик, който се пробва да наруши естественото действие на системата, са инфектирани компютри и Интернет свързани устройства по целия свят:

Степента на осведомителната сигурност в България не е на нужното равнище, заради което от адресите на голям брой законни консуматори – лечебни заведения, имунизационни пунктове, персонални лекари и самостоятелни консуматори към НЗИС се следи злотворен трафик. Това постанова тяхното краткотрайно ограничение и поетапно включване към системата.

Екипите на “Информационно обслужване " АД не престават да работят интензивно за обезпечаването на работоспособността на НЗИС и всички услуги, поддържани от компанията, както и за идентифициране и обезвреждане на източниците на закани.

" Информационно обслужване “ АД сервира своите извинения на всички медицински лица и жители, които имаха усложнения с потреблението на Националната здравно-информационна система и благодари на софтуерните ни сътрудници за помощта, която ни оказват при неутрализирането на злонамерените дейности.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР