Опитите за прехвърляне на политическата отговорност по сделката с купуването

...
Опитите за прехвърляне на политическата отговорност по сделката с купуването
Коментари Харесай

С дъх на лобизъм: Цветанов открито се изказа в полза на Ф-16

Опитите за прекачване на политическата отговорност по договорката с пазаруването на нови изтребители мина в намерено лобиране от трибуната на Народното събрание. Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов даде образци с това, че на въоръжение в Румъния, Гърция и Турция има американски изтребители Ф-16, до момента в който покупко-продажбите с шведските " Грипен " били придружени със кавги.

В края на дебатите по отчета на комисията за " Грипен " -ите, с който се оферират промени във финансовата рамка и включването на нова оферта за пазаруване на самолети, от парламентарната естрада Цветанов изброи прилежащите страни, които имат американски изтребители. В Румъния са купени 8 такива изтребителя през 2013 година, които в началото бяха контрактувани за българските Военновъздушни сили. Сега Румъния щяла да купува още 32 такива самолета. В Гърция на въоръжение били 115 Ф-16 и друга тяхна трансформация. В Турция пък имало близо 200 такива изтребителя.

В същото време шведските " Грипен " били неуспех - в Унгария и Чехия имало скандал, Швейцария отхвърлила с референдум опцията за пазаруване на шведски изтребители, а в Словакия " имаха значително отрицание и там беше завършен мачът ". С очевидна отрицателна оценка той даде образци и за това, че сега СААБ са в договаряния с Ботсвана, Танзания и България.

" Аз считам, че когато се взимат значимите политически решения е значимо да се вземе поради и съвместимостта, която да подхожда на стандартите на НАТО ", добави Цветанов.

В отговор той беше нападнат от левицата, че е направил за първи път намерено лобиране за избран аероплан. Драгомир Стойнев съобщи, че комисията е основана, " тъй като би трябвало да се купи Ф-16 ". От своя страна Цветанов отговори, че това са внушения и той не е лобирал.  " Никъде не споделих коя марка би трябвало да завоюва ", сподели той като изясни единствено къде какви покупко-продажби е имало.

В последна сметка Народното събрание одобри отчета на комисията, който утвърди финансовата рамка от 1.5 милиарда лева за договорката. Владимир Тошев от ГЕРБ съобщи, че " за тези пари... има публично направено предложение за нов аероплан, новопроизведен аероплан, който не е включен в класацията ".

С измененията в отчета се уголемява кръгът от участници в конкуренцията. 

Дебатите към отчета за новия изтребител още веднъж минаха във война сред институциите макар подадената ръка от премиера Бойко Борисов към президента Румен Радев. " Беквокалите " започнаха да си трансферират взаимни нападки в лобизъм, като се стигна даже и до твърдения за психиатрично освидетелстване, откакто Антон Тодоров от ГЕРБ даде медицински документ, публикуван на Славчо Велков от Българска социалистическа партия през `80-те години.

Председателят на комисията " Грипен " Емил Христов намерено атакува президента в " тоталитаризъм ". Той дефинира държанието му като ръководител на борд на комисията за избор на изтребител като недопустимо. По думите му като пълководец на Военновъздушни сили Румен Радев е знаел, че е имало договореност за разсрочено заплащане сред българското държавно управление и пазаруването на използвани Ф-16 от Португалия. За това имало документ, който демонстрира, че през 2016 година, директно преди внасянето на плана за капиталов разход в Народното събрание, са водени диалози за разплащане. На тази среща е препоръчано да се подпише меморандум, с който въпросът с разсроченото заплащане да бъде организиран. " Ако не са знаели за такива диалози, тогава за какви специалисти приказваме? ", попита Христов.

По-късно Радев написал писмо с " нетърпящ отвод жанр " до Министерството на защитата, с което упорства да бъде утвърдена посочената от него методика за оценка. В писмото, което било пратено в петък, се посочвало, че в случай че не получи такова мнение, още в понеделник методиката ще бъде утвърдена персонално от него. Това Христов дефинира като " рисков тоталитарен жанр ". 

Изненадващо от Движение за права и свободи показаха позиция в отбрана на Радев. Според Джейхан Ибрямов проблемите с плана за нов изтребител действително стартират, когато Министерството на защитата е обещано на съдружните сътрудници от Реформаторския блок. Тогава се вършат и корекциите в методиката и финансовите параметри. Бившият министър на защитата Николай Ненчев изясни, че действително тогава стартират проблемите и търканията от екипите.

От Движение за права и свободи поддържаха отчета на комисията с претекста, че по този начин се проправя неточност и припомниха, че той отива " още веднъж в ръцете на съдружния сътрудник за смяна на финансовите параметри ". От движението показаха опасения, че планът ще бъде занимателен най-малко с една година и че сумата за пазаруване на нови самолети може да набъбне до 3 млрд.  " Кой е този вложител, който ще пристигна да влага в България? Всеки би споделил, че България е нестабилна страна, че не се взимат верни политически решения ", заключи Ибрямов.

Петър Витанов съобщи, че връщането на процедурата е " инструмент за война с президентската институция " и по този начин се цели да се пренаредят претендентите в конкуренцията. 

Парламентът не може да упражнява парламентарен надзор върху президента, само че за вас разпоредбите, Конституцията и законите нямат никакво значение, съобщи водачът на левицата Корнелия Нинова . Тя разяснява, че по време на съвещанията на комисията се е твърдяло, че тя не е ориентирана към президента и името му на Радев не попадало в отчета ѝ. " А всички изявления вършиме върху неговото име. Значи тук има нещо, вземете се уточнете какво вършим ", сподели Нинова. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР