Опитите да се подпомага ВЕИ-секторът идват като отговор на нежеланието

...
Опитите да се подпомага ВЕИ-секторът идват като отговор на нежеланието
Коментари Харесай

Борислав Сандов: Възможно е да плащаме на соларни централи, за да не работят

„ Опитите да се подкрепя ВЕИ-секторът идват като отговор на нежеланието да се спре подпомагането на другите браншове, с цел да има баланс. Дали това е потребно или не – за мен не е потребно. Нужно е да има либерализиран пазар на електрическа енергия ”. Думите са на някогашния екоминистър Борислав Сандов в предаването „ РеВизия ” по NOVA NEWS.

На въпрос, обвързван с отрицателните цени, дали страната ще заплаща на соларни централи да се изключват, когато производството е прекомерно мощно, а потреблението ниско, Сандов отговори, че това може да бъде разумно решение, само че при нереформирана система.

" При реформирана система присъединяване на страната, в главната ѝ роля да подсигурява стабилността на мрежата, би трябвало парите за Фонд " Сигурност на Електроенерийната Система " да отиват към енергопреносната мрежа, когато се вижда къде има произвеждане, ползване и предпазване ", сподели още той и добави, че България се проваля в енергетиката и за сметка на това избрани хора получават бонуси и биват издигани до министри.

„ Процесът на декарбонизация се случва по натурален път. В България бях линчуван обществено надали не, че приказвам за 40% понижаване на нездравословните излъчвания до 2026 година През 2023 година постигнахме това ”, сподели Сандов.

„ Тази година България изключи една от въглищните централи от топ 3, а през 2026 година ще изключи и другата. Държавната „ Марица Изток ” 2, която е преди всичко ще стартира да генерира от ден на ден загуби. Реалността е друга от това, което ни приказват последователите на газовата, нуклеарната, въглищната сила ”, сподели той.

Той напомни мнението, че силата от възобновими източници преди десетилетия сякаш била невъзможна. „ Виждаме, че 40% от потребяваната сила в Европейски Съюз е създадена от ВЕИ. За съпоставяне, от атомни електроцентрали е доста по-малко. На световно равнище едвам 10% от тока е създаден от АЕЦ ”, изясни Сандов.

По думите му ролята на страната не е в произвеждане на сила, не е в установяване на цени, а е в гарантиране на опцията на потребителите и бизнеса да имат достъп до сила. „ Голяма част от силата ще се продава в чужбина, евентуално ще се заплаща за съхранението и за балансирането ѝ. Дълго време България отхвърляше това, което се случва на интернационалните пазари ”, добави някогашният министър.

Относно отпадането на нощната цена някогашният екоминистър изясни, че ще има смяна. „ Когато имаме либерализиран пазар и цените варират денем, хората с умните си устройства ще пускат пералнята в часовете, когато токът ще бъде най-евтин ”, добави Сандов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР