Опитите да бъдат насочвани хората към сервизи или други лица

...
Опитите да бъдат насочвани хората към сервизи или други лица
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов: Половината от жалбите в КЗП са за неоснователно отказани рекламации

Опитите да бъдат насочвани хората към сервизи или други лица и органи, които сякаш би трябвало да спомагат да бъде осъществен ремонт при положение на дефектна стока, е неточна комерсиална процедура, съобщи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в утринния блок на Българска национална телевизия.

Маргаритов акцентира, че законът подсигурява правото на претенция на дефектна стока и по неоспорим метод вменява на продавача отговорността за сходството й с контракта за продажба.

Потребителите би трябвало да знаят, че там, откъдето са закупили стоката, в това число, в случай че става въпрос за огромна комерсиална верига – във всеки един от обектите на тази верига, може да се предяви рекламацията. Търговецът е задължен да я впише в специфичен указател. Ако не го направи, предстои на глоба от нас. В едномесечен период следва да уведоми потребителя за дейностите, които ще предприеме, с цел да бъде задоволена тази претенция. Това може да бъде ремонт на дефектната стока или, в случай че бъде преценено преди първите три несполучливи ремонта, той може още при първия път да реши да размени стоката с нова или да върне парите на потребителя. Има такива положителни практики по-често в последно време, означи Маргаритов.

Председателят на КЗП уточни, че най-малко половината от постъпващите в Комисията над 20 000 тъжби и сигнали на годишна база касаят точно неоснователни отводи на претенция и в доста огромна част от случаите нашата интервенция води до позитивно за потребителите решение на въпросите.

Маргаритов заяви и за няколко случая в онлайн пространството от последно време. Рекламират се битови електроуреди като пасатори, да вземем за пример на много сериозна цена с рекламни материали и фотоси, които допускат високо качество. При поръчка обаче идва нещо напълно друго.

От една страна става въпрос за нелоялна комерсиална процедура и опит за машинация. От друга страна, е допустимо подобен вид взаимоотношения да се засягат и права, които касаят промишлен дизайн, права на интелектуалната благосъстоятелност и така нататък, разяснява Маргаритов и добави, че в тези случаи Комисията постанова глоба за нелоялна комерсиална процедура, само че в същото време сезира Патентното ведомство. По думите му в последните няколко месеца има десетина такива тъжби.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР