Опитай отново. Провали се отново. Провали се по-добре е една

...
Опитай отново. Провали се отново. Провали се по-добре е една
Коментари Харесай

Защо артистите трябва да се провалят по-добре

" Опитай още веднъж. Провали се още веднъж. Провали се по-добре " е една от добре познатите мисли на драматурга Самюъл Бекет. Серията месечни полемики " Артисти приказват за неуспеха " в самостоятелното пространство ХОД в София приканва от ден на ден експерти в изобретателната сфера да са отворени да приказват за персоналните си жертви, опит, възходи и падения по пътя. И за какво в действителност в един миг се проваляме по-добре.До този миг във формата са взели участие танцьорите Тижен Лоутън и Дани Кърнс, гостували у нас по-рано тази година, преподавателката и хореографка Галина Борисова, съорганизаторите на Международния фестивал за актуален танц и пърформанс " Антистатик " Ива Свещарова и Вили Прагер, а тази събота по тематиката ще приказва фотографът на свободна процедура със стабилен интернационален опит Николай Дойчинов.

" Опитай още веднъж. Провали се още веднъж. Провали се по-добре " е една от добре познатите мисли на драматурга Самюъл Бекет. Серията месечни полемики " Артисти приказват за неуспеха " в самостоятелното пространство ХОД в София приканва от ден на ден експерти в изобретателната сфера да са отворени да приказват за персоналните си жертви, опит, възходи и падения по пътя. И за какво в действителност в един миг се проваляме по-добре.

До този миг във формата са взели участие танцьорите Тижен Лоутън и Дани Кърнс, гостували у нас по-рано тази година, преподавателката и хореографка Галина Борисова, съорганизаторите на Международния фестивал за актуален танц и пърформанс " Антистатик " Ива Свещарова и Вили Прагер, а тази събота по тематиката ще приказва фотографът на свободна процедура със стабилен интернационален опит Николай Дойчинов.

Зад организацията на срещите са хореографката и създателка на пространството " ХОД движенческа лаборатория " Цвета Дойчева, както и Силвия Чернева, работила в региона на архитектурата, преди да навлезе в актуалния танц.

Двете, които са част от съдружие " Стайна температура " и от направилия премиера неотдавна в " Топлоцентрала " театър " Критическа маса ", търсят ново равнище на диалогичност по тематиката. Тя е постоянно неуместна за разискване - моментите, в които не си дал отговор на личните си упоритости или просто визия за бъдещето, нормално са обгърнати в безмълвие и не са повече от записка под линия в цялостната история. Поредицата е и мотив да се изговорят някои несъгласия, които съществуват на сцената.
Реклама
" Сферите, в които работим, включват детайла на популярност. Обикновено достигането на известност се отъждествява с триумф, само че то носи и раздалеченост, трансформира индивида в херметизиран облик, който би трябвало да храни и обгрижва славата ", споделя Чернева. А историите за неуспех не хранят славата, те връщат актьора назад до статута на елементарен човек, който прави опити, неточности и нелепости. "

Според Чернева " опитите и нелепостите " са нужни, с цел да бъде актьорът в действителност актьор. " Защото неговото естество не е на " облик ", а на тип боец на първа линия - някой, който да се хвърля в непознатото, да слага под въпрос границите на съгласуваното, потвърденото и признатото, да документира, синтезира и показва съвремието във всичките му цветове. " За нея разминаването сред хрумвания и действителност е значително част от цялото: " Ако актьорът не се проваля, значи не работи задоволително старателно. "
По време на майското издание на " Артисти приказват за неуспеха " с Ива Свещарова и Вили Прагер Фотограф: Никола Гюлмезов
Цвета и Силвия се интересуват и до каква степен са свързани персоналният и професионалният живот и доколко те могат да бъдат обсъждани без значение един от различен - някои от миналите срещи демонстрират тясна връзка, открита и от самите актьори.

" Искаме да погледнем казуса от разнообразни артистични гледни точки, тъй като в обособените сфери той може да бъде с изключение на всичко друго и рисков - да вземем за пример гостът ни в събота е фотожурналистът Николай Дойчинов, чието всекидневие е обвързвано със снимането на необятен набор от политически, спортни, обществени и културни събития в България и на Балканите ", споделя Дойчева.
Реклама
Според нея е значимо да разберем повече за процеса, който тя назовава " одързостяване " и крайната обстановка на " неуспех ". " Важно е да забележим дали могат да се изведат закономерности, в които неуспехът битува и се развива и по какъв метод тези закономерности могат да оказват помощ за начинанията и добитите познания в тази сфера; друга посока, която добива изясненост, е от какви стъпки има потребност един актьор в развиването си. "
Фотограф: Никола Гюлмезов
Събитието на 24 юни с Николай Дойчинов стартира от 17 ч. в ХОД на бул. " Черни връх " 43. Следващите полемики се чакат през есента. Повече на @hodmovelab във и
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Светослав Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР