Опитът за рестрикция идва, тъй като от държави в ЕС

...
Опитът за рестрикция идва, тъй като от държави в ЕС
Коментари Харесай

Втори опит за ограничаване на износа на лекарства при нужда

Опитът за рестрикция идва, защото от страни в Европейски Съюз с ниски цени се изнасят медикаменти към тези с по-високи цени и от време на време пораждат неналичия на вътрешния пазар

© Цветелина Белутова

Проектът надали ще мине и този път, защото проблем е както самият опит за ограничение на пазара, по този начин и механизмът, който е очакван. Още по тематиката
Бизнесменът беше обвинил свои съперници във фарма бранша, че го подценяват, само че комисията не видя нарушаване
9 авг 2017
Ниските цени на медикаментите са първопричината за неналичието им на пазара, счита Деян Денев, изпълнителен шеф на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании
26 май 2017 26 май 2017 Министерството на здравеопазването още веднъж пробва да прокара опция износът на медикаменти от България да може да бъде лимитиран, в случай че е открито, че в страната има дефицит. Новите промени в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина са оповестени за социална консултация. Подобни текстове бяха признати през 2014 година, само че след това Конституционният съд анулира като противоконституционна частта, която задължаваше търговците на едро да уведомяват Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) за планувания експорт.

Сега от министерството показват, че текстовете са съобразени с решението на Конституционен съд, само че евентуално отново няма да успее, защото, от една страна, това е опит за ограничение на пазара, а от друга - механизмът, който е очакван, не е напълно работещ.

Промените

Законопроектът планува експертен съвет към ИАЛ да изготвя лист с медикаменти, чийто експорт може да бъде лимитиран. Той ще се разгласява на уеб страницата на организацията, а търговците на едро ще са задължени да я осведомят, в случай че възнамеряват експорт на тези артикули. При издадена заповед за ограничение на износа на даден артикул търговците на едро ще са задължени да го разпространят на територията на страната. Лекарствата в листата ще могат да се изнасят, в случай че в период от 5 работни дни от постъпване на уведомлението ИАЛ не издаде заповед за ограничение на износа им.

В претекстовете на здравния министър Николай Петров се показва, че ИАЛ ще може да издава заповед за възбрана на експорт " единствено в случаите, когато въз основата на осъществен разбор се откри, че съществува липса или дефицит на съответния лекарствен артикул " в България. Анализът ще се прави въз основа на данни от притежателите на позволения за приложимост, търговците на едро, НЗОК, здравното министерството, Българския фармацевтичен съюз и други

Предвидени са и строги наказания за нарушавания както за търговците на едро, по този начин и за аптеките. За експорт на артикули от ограничаващия лист санкцията е от 50 хиляди до 100 хиляди лева, а при неуведомяване за плануван експорт на медикаменти, включени в листата - от 10 хиляди до 25 хиляди лева, и двойни за наново нарушаване. Същите наказания са планувани и за търговци, които не разпространят в страната неразрешено за експорт лекарство.

Защо се постановат рестрикциите

Цените на медикаментите в европейските страни са разнообразни и поради свободното придвижване на артикули от страните с ниски цени се изнасят лекарства към тези с по-високи цени. Европейската комисия предизвиква паралелната търговия като механизъм за събаряне на цените. Има страни като Германия, в които има обвързване аптеките да пазарят най-малко 5% от медикаментите от паралелни търговци, с цел да облекчават заплащанията на здравните каси. Всичко това не би било проблем, в случай че България дружно с Румъния, Испания, Гърция и други не беше заложила в законодателството си условието за най-ниска цена в Европейски Съюз на равнище производител. Така, от една страна, тя обезпечава налични лекарства за пациентите, само че, от друга, тази цена прави атрактивни за успореден експорт голям брой артикули. Затова от време на време в аптеките се появява липса на избрани медикаменти за тежко заболели пациенти, а страната няма механизъм да реагира.

Причината е, че производителите внасят съответните артикули по контракт със здравната каса, постоянно оставят запас за нови пациенти, преценяват се с паралелната търговия, само че нямат спомагателни механизми да управляват какво става с медикаментите им в търговците на едро и в аптеките.

Държавата също няма механизъм, по който да противостои на свободния пазар, и евентуално и този план ще претърпи или промени, или ще бъде нападнат, както и предходните опити за въвеждане на ограничавания. Проблем е, първо, самият опит за ограничение на пазара, второ - механизмът, който е очакван. ИАЛ надали може да направи справедлив разбор за пет дни, в случай че нито една институция не разполага с настояща информация какви количества медикаменти има в производителите, търговците на едро и аптеките и с прогноза какви ще бъдат през идващите дни, какви контракти ще бъдат подписани или са подписани за тях и така нататък Всяко едно решение, взето на база на необективен разбор, пък може да бъде атакувано в съда и да бъде анулирано със съответните последици от това. Проблемът е и до каква степен текстът е съгласуван с европейското законодателство и с българската правна рамка.
И някои облекчения

Законопроектът планува някои административни облечения. Срокът за издаване на позволения за произвеждане и търговия на едро с лекарствени артикули ще бъде 60 дни вместо сегашните 90 дни. Отпада условието за издаване на позволение за искащите да открият аптека в обитаемо място с под 10 хиляди поданици да показват документ, публикуван от кмета на съответната община, който удостоверява броя на жителите на съответното обитаемо място. Причината е, че тази информация е обществена и е налична на уеб страницата на Главна дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване ".

При осъществяването на дарения на лекарствени артикули пък се вкарва осведомителен режим вместо съгласувателен за да се форсира процесът. Проектът планува и усъвършенстване на разпоредбите за осъществяване на клинични тествания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР