Операцията по изтеглянето на „Вера Су“ приключи успешно малко след

...
Операцията по изтеглянето на „Вера Су“ приключи успешно малко след
Коментари Харесай

Развръзката: Корабът „Вера Су“ вече е във Варна

Операцията по изтеглянето на „ Вера Су “ завърши сполучливо малко след среднощ. Корабът, който 36 дни беше затънал на скалите край Камен бряг, към този момент се намира на пристан във Варна.

Плавателният съд към обяд мина през Варненския залив, влезе в един от каналите към Варненското езеро и стигна до безвредно място – пристан на кораборемонтен цех, където ще остане за неопределен срок.

Спасителният екип се оправи с интервенцията по-бързо от предстоящото. Преходът от Камен бряг до Варна беше сбъднат за към 10 ч. и мина без съществени проблеми. Плавателният съд беше теглен от два влекача.

Снимка: btvnovinite.bg

Изтеглянето на кораба от скалите криеше огромни опасности, тъй като се случи в тъмната част на денонощието. То беше осъществено за 16 минути.

„ С привършване на дейностите по разтоварване и обезопасяване на кораба е отстранен рискът от замърсяване на морските води в региона на околност „ Яйлата “, а с това и рискът за здравето и поминъка на хората от района “, съобщи екоминистърът Асен Личев и се обърна към всички участници в избавителния екип:

„ Те реализираха един комплициран проект в 9 стъпки, изпълнен с хирургична акуратност, и направиха по този начин, щото обвиняванията към страната и морската общност да отпаднат. Такава интервенция в тъмната част от деня може да се извърши от малко на брой в света “.

Министърът разпореди правене на лист на участниците в избавителната интервенция, с цел да бъдат препоръчани за държавна респект.

Така, сагата с изтеглянето на „ Вера Су “ завърши, занапред обаче продължава следствието на случая.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР