Операция във Франция на 14- годишната Никол Георгиева от Велико

...
Операция във Франция на 14- годишната Никол Георгиева от Велико
Коментари Харесай

Фондът за лечение на деца в чужбина финансира операция на момиче във Франция от неговата дарителска сметка

Операция във Франция на 14- годишната Никол Георгиева от Велико Търново, която страда от Сарком на Юинг, ще се “финансира” от Фонда за лекуване на деца в чужбина с парите от нейната дарителска сметка. Това показа разочарована майката на болното момиче Надя Костадинова.

Жената научила втрещена тази информация в понеделник, когато за следващ път отишла в ръководството на фонда, с цел да занесе последната епикриза, проучване от Ядрено- магнитен резонанс и мнение от ортопед за идната интервенция на ставата.

“Подадохме документите си във фонда през ноември предходната година, а отговор получихме през януари 2018 година Имаме оферта от Института по онкологични болести “Гюстав Руси” във Франция, където дават шансове да преборим болестта- трансплантация със стволови кафези, курсове лъчетерапия и разнообразни други процедури. Преди да стартира тази терапия обаче, се постанова интервенция на ставата, където е туморът, който към този момент е локализиран, само че ставата е разрушена”, изясни Костадинова.

Тя не крие, че фамилията на болното момиче се е надявало от фонда да ги подкрепят най-малко за интервенцията, а те да заплатят трансплантацията със стволови кафези, която им е отказал фонда, както и останалите процедури. “Какво бе учудването ми обаче, когато ми обявиха, че ще “финансират” интервенцията на ставата, която коства към 100 000 евро от нашата дарителска сметка!”, не скри възмущението си майката на момиченцето.

Надя Костадинова разгласява ядосан пост в Фейсбук- групата “Да помогнем на Ники” във връзка неуместната и нелепа обстановка.

“Скъпи другари, за жалост Фонда за лекуване на деца в чужбина още веднъж се оказа мащеха за нашите деца. Трудно ми е да си събера мислите и да напиша този пост. Изпълнена съм с яд и болежка. Отново сме в задънена улица, още веднъж се въртим в лабиринт, от който все още няма излаз. От Фонда ще финансират единствено интервенцията на Никол във Франция, като за задачата ще вземат парите за финансиране от дарителската й сметка. Тоест те няма да дадат една стотинка, те няма да оказват помощ с нищо. Мили хора, те желаят да вземат Вашите пари, които сте отделили от залъка си, с цел да ни подкрепите. Само ще си препишат актив, че са финансирали лекуването на още едно дете в чужбина. Това е цялостно безумство. Живеем не в България, а в Абсурдистан! За това което се случва има една прелестна българска сентенция: “С непозната пита помен прави”, е написала Костадинова.

В обръщението си към всички благодетели, които подариха средства за лекуването на Никол, търновката споделя още:
„ Казаха, че ще провеждат пътуването и билетите. Можело и да не се наложи да ми търсят квартира, където да бъда настанена, тъй като детето незабавно щяло да бъде прието в болница “.

За сметка на фамилията на болното момиче били превеждани на френски и епикризите и цялата здравна документи, защото фондът не можел да си разреши този разход.

Лечението в института “Гюстав Руси” ще коства почти към 290 000 евро.

Надя Костадинова напълно е изгубила вяра, че от Фонда за лекуване за деца в чужбина ще могат да им спомагат с нещо, защото занапред щели да вършат питане за лекуването до френския институт, а фамилията би трябвало да отпътува към 20 март за Франция.

„ Докато чакахме мнението на ортопеда, изкарахме у нас химиотерапията, само че не се окайвам, тъй като туморът е стопиран. Образуванието е локализирано и няма разсейки в други органи. Костта на бедрото обаче е разрушена и би трябвало да се подмени. Операцията обаче би трябвало да се реализира допустимо най-скоро “, добави майката на Никол.

Костадинова отхвърли, от фонда да са й предложили да възстановят даже част от парите за интервенцията, след бавните административни процедури или да ги компенсират финансово, въпреки и след време.

Това е следващото българско семейство на болно дете, което е разочаровано от дейностите и политиката на държавния фонд.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР