Операционната система Android на Google може и да е с

...
Операционната система Android на Google може и да е с
Коментари Харесай

Колко отворена и достъпна всъщност е платформата Android на Google?


Операционната система Android на Гугъл може и да е с отворен код, само че както бе напомнено през миналата седмица, щатският софтуерен колос има цялостен надзор над приложенията и услугите, които я вършат скъпа.

За сцеплението на Гугъл с екосистемата на Android се напомни в неделя, когато стана ясно, че компанията ще отнеме лиценза си за Android от китайския колос Huawei.

Това значи, че до момента в който възбраната на Тръмп за китайската компания е в действие, устройствата създадени от Huawei ще могат да работят с операционната система с отворен код Аndroid, само че няма да имат достъп до обичани приложения и услуги - като Chrome, Gmail или YouTube, както и до ъпдейти за актуализация и отбрана.

" Android е с отворен код, защото всеки може да види кода и да го надгради. Но в случай че смятате, че ще можете да употребявате платформата без значение от това, което мисли Гугъл, то грешите! " съгласно Франк Гилет, основен анализатор във Forrester.

С един-единствен удар Гугъл съумя да ограничи новите устройства на Huawei, на пазарите по целия свят, от достъп до неговия Гугъл Play магазин и услугите на Гугъл Play.

Гугъл сподели, че актуалните консуматори на Huawei към момента ще имат достъп до магазина за приложения на Гугъл Play и вградената му отбрана. Във вторник, след решението на американското държавно управление да даде на Huawei 90-дневно отлагане от попадане в " черния лист ", Гугъл съобщи, че ще предприеме същото деяние.

" Поддържането на настоящи и сигурни телефони е в полза на всеки и този краткотраен лиценз ни разрешава да продължим да предоставяме софтуерни актуализации и ъпдейти за сигурност на съществуващите модели през идващите 90 дни ", съобщи представител на Гугъл в изказване за Business Insider.

Въпреки гратисния интервал, идният удар може да бъде пагубен за бизнеса със смарт телефони на Huawei - който по-рано този месец беше вторият по величина в света. Без достъп до магазин за приложения или услуги като Гугъл Search или Гугъл Maps, вариантите са мрачни.

През март компанията съобщи, че създава своя лична операционна система, в случай че против тях бъдат наложени наказания от страна на Съединени американски щати. Във вторник на предходната седмица Bloomberg заяви, че Huawei е в договаряния с европейски софтуерни разработчици, като им оказват помощ да усъвършенстват приложенията за личната платформа на индустриалния колос.

План " Б " на Huawei

Huawei създаде операционна система за смарт телефони " проект Б " при положение, че е неразрешена от държавното управление на Съединени американски щати, или да употребява артикули на Гугъл.

Но съгласно Каролина Миланеси, основен анализатор в Creative Strategies, вероятността Huawei да притегли разработчици да основават приложения за нейната операционна система - изключително приложения, които са на равнището, което дава Гугъл през днешния ден - е малко евентуално.

" Можете да създадете друга операционна система... само че какво ще накара потребителите на YouTube да вземем за пример да употребяват други възможности? ", разяснява Миланеси. " Всички тези неща имат други възможности, само че за какво да ги одобряваме? Не е като телефоните на Huawei да са неповторимо удивителни, че да се откажем от всички услуги, които използваме от години. ", разяснява още специалистът.

Ситуацията, в която се намира Huawei, демонстрира ясно невероятната мощност на Гугъл в промишлеността за смарт телефони.

Широко знае се, че платформата Android е преобладаваща на пазара на операционни системи с дял повече от 85% при всички смарт телефони, съгласно скорошен отчет на IDC.

Всъщност има две разнообразни платформи Android: формалната, или Гугъл версията на Android, която компанията постоянно актуализира (последната версия, Android Q, е сега в бета тестване) и има Android Open Source Project (или AOSP).

Android Open Source е свободно наличен за всеки, който желае да работи с него и да го персонализира съгласно потребностите си.

Но в случай че желаете версията на Android, която се доставя с най-новите йпдейти за сигурност, интегрирания достъп до най-съвременните услуги на Гугъл, като Assistant, и други преимущества, би трябвало да се получи лиценз от Гугъл. (Въпреки това е значимо да се означи, че потокът от актуализации на Android значително се управлява от производители на телефони и безжични оператори, които нормално вземат решение кои устройства получават новите ъпдейти и по кое време.)

" Тук има проблем с фонетиката ", сподели анализаторът на Forrester Франк Гилет пред Business Insider. " Има отворен код, защото всеки може да види кода и може да способства за него. Дали обаче можете да го употребявате без значение от това, което Гугъл мисли? Отговорът е - не. Имате потребност от позволение на Гугъл, с цел да го употребявате. "

Пакетирането на услугите и ограничението на достъпа до формалната версия, съгласно Гилет, е метод на Гугъл да основава по-последователни взаимоотношения в екосистемата на Android. Въвеждането на Гугъл Play Services през 2012 година, да вземем за пример, разреши на Гугъл да внедри организация и стандарти в една част от света на Android, като в същото време подсигурява, че Гугъл разполага с голяма власт над платформата.

" От позиция на разработчиците, Android е с отворен код ", счита Миланези. " Но Гугъл прави доста спомагателни старания, с цел да усъвършенства услугите си по метод, който им е от изгода. "

Няма никакви благоприятни условия за Huawei

Днес в Китай - където комерсиалните ограничавания в Съединени американски щати към този момент са налице - телефоните на Huawei работят с персонализирана версия на AOSP. Под капака всичко е Android, само че има лична визия и чувство, че компанията се е развила и е съдействала за това да е персонализиран.

Но на международните пазар, където Huawei продава голямо количество артикули, телефоните й работят с Гугъл версията на Android, дружно с всички приложения на Гугъл, като Search, Maps и Youtube. Тези световни консуматори няма да одобряват да им лишават обичаните приложения, счита Бен Баярин, софтуерен специалист.

" Huawei ще би трябвало да направи нещо, в случай че този проблем не бъде позволен, " сподели Баджарин в изявление за Business Insider. " Те явно няма да спрат да продават телефони, само че няма да имат никакъв триумф с олекотената версия на Android, изключително до интернационалните пазари. "

Ето и по какъв начин наподобяват продажбите на компанията по пазари:
 Снимка 425143
Ако Huawei продължи с опитите си да сътвори опция за Android, историята не е на негова страна. Samsung неотдавна се опита да сътвори своя лична операционна система - наречена Tizen - само че телефоните и платформата, основана на Linux, не съумяха да се наложат. В обзор на Tizen на Samsung, Ars Technica написа, че " тя наподобява като кухо копие на Android без никакви приложения. "

Липсата на жизнеспособни благоприятни условия за Huawei да откри (или да изгради) различна операционна система повдига доста въпроси и подозрения дали Android на Гугъл би трябвало да се смята за монопол в промишлеността за смарт телефони. Ако Гугъл може да нанесе такива вреди на втория по величина производител на телефони с едно просто решение, тогава тези опасения наподобяват оправдани.

Гугъл е непрекъснато обект на офанзиви от страна на политиците. Сенатор Елизабет Уорън прикани неотдавна компанията да прекъсне елементи от бизнеса си, които преобладават в промишлеността, като Search. За регулация на Android обаче не се загатна от Уорън.

Може би събитията от тази седмица ще усилят натиска върху Гугъл, с цел да отслабят контрола си над Android, или ще накарат други операционни системи да усилят обсега си.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР