Опасността от финансови измами, акцията срещу сиви брокери през март

...
Опасността от финансови измами, акцията срещу сиви брокери през март
Коментари Харесай

Радослава Масларска: Растат сигналите, че идва инфлация

Опасността от финансови измами, акцията против сиви брокери през март и упованията за инфлация в изискванията на мощни парични тласъци на международните пазари разяснява в изявление за Mediapool Радослава Масларска, ръководител на УС на Българската асоциация на лицензираните капиталови медиатори (БАЛИП) и ръководител на съвета на шефовете на " Елана Трейдинг ".

Г-жо Масларска, в последните месеци имаше предизвестия от страна на КФН за подправени капиталови медиатори, както и един гръмък случай за, която е. Как е допустимо към момента у нас да се случват сходни груби злоупотреби с доверието на жителите във финансовите услуги?

Причините са сложни. Бих споделила, че предизвестията на КФН и на Българската асоциация на лицензираните капиталови медиатори (БАЛИП), която съставлявам, не са от последните месеци, а от години, когато започнаха тези схеми. Те набраха огромна скорост, заради което надзорният орган на регулярна база оповестява на уеб страницата си и изпраща прессъобщения до медиите за подобен вид незаконни схеми. Благодарение на общите старания на капиталовата общественост и в закона бяха вкарани наказания против компаниите, които хостват уеб страниците на тези сиви брокери. Това се прави с искане до Софийския областен съд – за прекъсване на страниците на подобен вид потвърдено подправени, сиви брокери. Ако тези компании не смъкват съответните уеб сайтове, глобите в Закона за пазарите на финансови принадлежности са съществени - санкцията е 50 000 лева за първо нарушаване и 100 000 лева - за наново. Тоест, има благоприятни условия за противопоставяне, само че, за жалост, липсва задоволително информация за глобените лица, в случай че изобщо ги има.

Ситуацията звучи много тежко?

Да. Но е налице и противоположният образец. Ние станахме очевидци какъв брой бързо правораздавателните органи в Румъния взеха решение този проблем. Те направиха преди няколко години една масирана акция, при която за една нощ арестуваха доста на брой сиви брокери, т.е. компании, опериращи по нерегламентиран метод. А в България, като се изключи, която адмирираме, няма такава необятна гласност на сходни дейности. Ясно е, че ние като нация нямаме задоволително обичаи във финансовата просвета и просветеност и това прави България комфортна средата за всевъзможен жанр измами.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР