Опасност от фалит на държавата няма, ако дефицитът не скочи

...
Опасност от фалит на държавата няма, ако дефицитът не скочи
Коментари Харесай

Застрашена ли е фискалната стабилност на държавата

Опасност от банкрут на страната няма, в случай че дефицитът не скочи до 6% - 7%. Около това мнение се обединиха експертите Левон Хампарцумян, Георги Ангелов, Владимир Сиркаров и Георги Вулджев в ефира на “Здравей, България ”. 

Икономистът Георги Ангелов бе безапелационен, че заплаха за валутния ръб няма, защотото Българска народна банка “има рекордни валутни запаси, тъй че има задоволително евро за всички ”. 

В изявлението на финансовия министър Росица Велков посредством отчета на Министерството на финансите, в който се споделя, че страната ни е изправена пред банкрут, Ангелов и икономиста Георги Вулджев заподозряха съзнателно “всяване на суматоха ”. 

МФ: България е застрашена от банкрут

“Такива изявления са доста рискови и безотговорни от страна на финансовия министър. Когато излезе финансов министър и съобщи, че даже теоретично има риск за валутния курс, то това незабавно основава предпоставки за финансовите пазари. Тя би трябвало това да го знае доста добре. Съмнително е за какво въобще го прави и приказва толкоз непосредствено за такива неща ”, разяснява Вулджев. 

“Виждаме, че са обрисувани много катастрофични вероятни опасности. Тук става въпрос, че това може да се случи при един катастрофичен сюжети от позиция на ръководство на фискалната политика. Ако в действителност имаме дефицити от 6-7% това води до опасности както за паричния съвет, по този начин и за устойчивото финансиране на тази дупка сред разноските и приходите. Но това е в случай че политиците не подхващат ограничения. Важно е тази полемика да се води, тъй като политическият популизъм избуява от ден на ден. Но все още няма пряк риск за банкрут на страната ”, уточни икономистът Владимир Сиркаров.

 Парламентът одобри бюджет на в. СЕГА
В отчета финансистът Левон Хампарцумян заподозря присъединяване в предизборната акция.

“Този отчет на мен ми наподобява на един дърварски избирателен документ. Думата “фалит ” в професионални документи не се употребява. Един подобен документ, който разказва всевъзможни опасности, които съществуват, само че не дава вероятността тези опасности да се осъществят ”, сподели финансистът.

Макар и теоретични, рисковете от така наречен “фалит на страната ” са вероятни, в случай че новото държавно управление заложи на по-големи разноски и нарастване на пенсиите. А за това икономистите предизвестили още преди 1 година.

“Това служебно министерство, даже да има положителни планове, си прави работата доста некадърно, всява такава суматоха. За тези фискални опасности предизвестяваме доста икономисти още преди 1 година, когато се разискаха доста огромни разноски и нараствания на песниии. МФ го знае. Под въпрос е за какво като бяха наясно за тези опасности, се отхвърлиха да предложат техен бюджет още есента ”, сподели Вулджев.

“Ако  отново се гласоподават толкоз рекордни нараствания на разноски, както предходната година, става в действителност рисково ”, добави той. 

“Необоснованото повдигане на приходите помпа инфлацията. В един миг не е значимо какъв брой ти е пенсията, а какво ще можеш да купиш с нея ”, уточни и Хампарцумян. 

А съгласно Ангелов, най-големият разход на страната били обезщетенията за бизнеса.

“Огромният масраф бяха тези 5 млн.лв., които отидоха за обезщетения за тока на бизнеса, които непосредствено отидоха в наливане на свръхпечалба ”, сподели той. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР