Опасните отпадъци, изхвърлени нерегламентирано край Свищов, съдържат живачни и оловни

...
Опасните отпадъци, изхвърлени нерегламентирано край Свищов, съдържат живачни и оловни
Коментари Харесай

Откриха опасни отпадъци с живак и олово край Свищов

Опасните боклуци, изхвърлени нерегламентирано край Свищов, съдържат живачни и оловни съединения. Докараната от Монтана шлака е сред 80 и 120 т.

От Регионална инспекция за опазване на околната среда настояват, че няма заплаха за популацията, само че хората са обезпокоени, заяви бТВ.

„ Просто отпадъкът не би трябвало да бъде тук, а на лицензираната площадка в Пловдив”, уточни Станислав Станчев, начaлник-отдел „ Управление на отпадъци” при Регионална инспекция за опазване на околната среда – Велико Търново

„ Просмуква се в почвата, отива в отводнителните канали, а те по-късно се вливат в Дунава. Малко по-надолу, на към 10 км, е помпената станция, от където град Свищов черпи питейната си вода”, изяснява локалният гражданин Радослав Йорданов.

Здравната ревизия не отхвърля вредата от съществуването на металите във водата, когато са над допустимите правила (нормата за живак е един микрограм на литър, а нормата за олово е 10 микрограма за литър) – те се натрупват в организма и са канцерогенни.

И двата детайла влияят върху съвсем всички органи. Причиняват остри и хронични здравни проблеми, показват лекарите.

Опасните боклуци са край Свищов към този момент девети ден. Днес беше издадено предписанието на компанията извършител. В период от три дни рисковите боклуци би трябвало да бъдат извозени до лицензирана площадка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР