Опасни жеги ще има в цялата страна като температурите ще

...
Опасни жеги ще има в цялата страна като температурите ще
Коментари Харесай

Опасни жеги до 40 градуса в цялата страна

Опасни жеги ще има в цялата страна като температурите ще доближат до 40 градуса, предизвести през вчерашния ден дежурният синоптик Марияна Попова от Отдела " Прогнози на времето " в Национален институт по метеорология и хидрология. От през вчерашния ден е в действие жълт код за 13 области.
До края на седмицата времето у нас ще се задържи най-вече слънчево и доста горещо. 
На ден в столичната Спешна помощ постъпват по около  30-40 сигнала за потърпевши от екстремално високите температури. 
Медиците поучават сред 10 и 18 часа по опция да не се излиза на открито. Ако това се постанова, би трябвало да се избира сянка. Препоръчително е да се носят светли облекла, по опция бели, а бутилката с вода е наложителна.
От Спешна помощ предлагат да не се одобряват доста студени питиета, тъй като това стресира организма. За хронично болните рекомендацията е никога да не се трансформира или стопира лечението, която им е предписана.
За да се избегнат произшествия в горещите летни дни не трябва да се употребява тежка храна, да не се прекалява никога с алкохол.
Според климатолога Зорница Спасова първата вълна на горещото време е най-опасна за хората, тъй като още не са се приспособили. 
" Първите жертви са най-уязвимите, с хронични болести. И за здрав човек 40 градуса са прекалено много ", изясни Спасова. Тя уточни, че горещите талази се назовават още спокоен палач, тъй като нарастването на смъртността се следи след няколко дни, а нощите с над 20 градуса също са рискови, тъй като тялото не може да се охлади.
" Поне 3 часа дневно би трябвало да прекарвате в климатизирани пространства, даже в публични места, в случай че нямате климатик у дома ", поучава Спасова. 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР