Опасен експеримент с ядрено гориво подготвя ръководството на АЕЦ “Козлодуй

...
Опасен експеримент с ядрено гориво подготвя ръководството на АЕЦ “Козлодуй
Коментари Харесай

Опасна игра с ядрено гориво в АЕЦ „Козлодуй“

Опасен опит с нуклеарно гориво приготвя управлението на АЕЦ “Козлодуй ”. Затова предизвести водачът на АБВ Румен Петков.

“Посяга се жестоко върху интереса на българската страна, сигурността на централата и се обслужват непознати ползи ”, безапелационен бе Петков.

Той разясни, че става въпрос за оповестена социална поръчка от атомната централа. Единствената оферта по въпросната поръчка бе отворена на 30 юли, само че шефът на отдел “Обществени поръчки ” в АЕЦ “Козлодуй ” отхвърли коментар, с претекст, че комисията по процедурата продължавала работа и до момента в който не завърши, не можело да се дава информация. Шефът на атомната централа Иван Андреев съобщи пред кореспондент на “Труд ”, че е в отпуск и ни препрати към пиара.
 Факсимиле на поканата на АЕЦ “Козлодуй ” до “Уестингхаус-Швеция ” Факсимиле на поканата на АЕЦ “Козлодуй ” до “Уестингхаус-Швеция ”
На 29 май АЕЦ “Козлодуй ” афишира процедура “Договаряне без предварителна покана за присъединяване ” за “Разработване на Технико-икономическа аргументация за лицензиране и внедряване на модернизиран вид нуклеарно гориво на блокове 5 и 6 ” на централата.

Прогнозната стойност на разбора, който ще разреши вкарването на ново гориво, е 3 млн. лева От управлението на централата са изпратили оферта само до “Уестингхаус-Швеция ”, т.е. поискали са “Уестингхаус ” против 3 млн. лева да похвали личното си гориво за нуклеарната централа, разяснява Румен Петков.

Той изясни, че АБВ са потърсили мнения от специалисти, които били безапелационни, че опит с ново нуклеарно гориво съставлява посягане върху сигурността на двата блока.

Румен Петков напомни и натиска от някогашния началник на ЕВРАТОМ – Агенция по доставките Стаматиос Цалас от юли 2016 година “Писмото е извънредно цинично и е ослепителен образец на политически рекет и проява на взаимозависимост на върховен държавен служител ”, уточни Петков. Цалас упорства пред шефа на АЕЦ “Козлодуй ” централата да организира опити с американски уранови касети, създадени от “Уестингхаус ”.

Той стимулира настояванията си към с императивното гледище за “диверсификация ” – нашарване на източниците за доставка на нуклеарно гориво.

България има контракт за доставки на свежо нуклеарно гориво с ТВЕЛ, който изтича в края на 2020 година След приключването на този контракт би трябвало да направи търг, а условието на ЕВРАТОМ е доставките да се диверсифицират.  Нашите реактори ВВЕР-1000 могат да работят с горивото, което получаваме все още. Другият производител на такова гориво за ВВЕР-1000 е Уестингхаус-Швеция.

Факти: Аварии в Чехия и Украйна

В чешката АЕЦ “Темелин ” имаше разхерметизация на касети, произвеждане на “Уестингхаус ”, след което Чехия се отхвърли от услугите на този снабдител.

През 2012-2013 година в два енергоблока на Южноукраинската АЕЦ бяха регистрирани нарушавания в работата на касети, американско произвеждане. Изясни се, че тези нарушавания са провокирани от градивни недостатъци на “Уестингхаус ”.

В Министерството на енергетиката на Украйна твърдят, че “Уестингхаус ” е усъвършенствала структурата на сборките си. Въпреки това специалисти виждат в решението на Киев да възобнови потреблението на гориво на “Уестингхаус ” в своите АЕЦ опасност за нуклеарната сигурност в района.

Към момента реактор в Южноукраинската АЕЦ напълно е зареден с американски касети.

 Богомил Манчев Богомил Манчев, ръководител на „ Булатом ”: Може да заплаши енергийната ни система

Ако се употребява горивото на Уестингхаус, само че след това не се реализиран заложените параметри на реактора в АЕЦ “Козлодуй ”, компанията би трябвало да заплати наказателна клауза, съобщи Богомил Манчев, ръководител на “Булатом ”.

“Изненадата в цялата обстановка е методът, по който се разпорежда публичната поръчка. Ако вие произвеждате гориво и ви давам да си извършите сами разбор, какво ще кажете – естествено, че горивото е положително ”, разяснява специалистът. Според него би трябвало да има конкурентен избор и обосновката да я направи друга компания.

По думите му, в случай че се появи механически проблем с горивото, има риск за повреда от невисок порядък в атомната ни централа.

“Една разхерметизация на горивото би довела до последици в инсталацията, а оттова до дълготраен ремонт в някой от реакторите. А прекъсването на един реактор с мощ 1000 MW, несъмнено, ще се отрази на енергийната система на България ”, безапелационен беше Богомил Манчев. И подсети, че в Украйна и Чехия е имало проблеми с горивото на Уестингхаус.

 атанас тасев Проф. Атанас Тасев, енергиен специалист: Има пропуски в публичната поръчка

Сигурността на реакторите на АЕЦ “Козлодуй ” е обезпечена, разяснява пред “Труд ” енергийният специалист проф. Атанас Тасев.

Има двама огромни снабдители на нуклеарно гориво и това са съветската ТВЕЛ и “Уестингхаус ”. Те работят по нови горивни касети и в този момент се взема решение въпросът дали те могат да бъдат съвместими с нашите реактори. Пробваха се в Украйна и Чехия, само че там опитите не бяха доста сполучливи, посочи специалистът. Ако анализът на “Уестингхаус ” (Westinghouse Electric Sweden AB) удостовери, че горивото е съвместимо, само че даде проблеми, то консултантът би трябвало да поеме следствията, безапелационен е проф. Тасев.

Той подсети, че Европейската комисия упорства страната ни да диверсифицира доставките на нуклеарно гориво. Дали обаче това ще е горивото на “Уестингхаус ”, занапред ще стане ясно. Дори консултантът да каже “да ”, това не значи, че българската централа ще употребява това гориво. Следва казусът с цената и методът на предпазване на отработеното нуклеарно гориво, тогава ще завоюва компанията, която даде по-ниска цена, посочи енергийният специалист.

По думите му има минус в процедурата по оповестяване на публичната поръчка за разбор на нуклеарното гориво на “Уестингхаус ” дали може да се употребява за АЕЦ “Козлодуй ”. По-уместно е било анализът да се изготви от съветската ТВЕЛ, с цел да се подсигурява безпристрастност на оценката, уточни проф. Тасев.
 Иван Андреев, изп.-директор на АЕЦ “Козлодуй ” Иван Андреев, изп.-директор на АЕЦ “Козлодуй ”
През 2018 година усилват мощността на VI блок с 43 млн. лева

Планираните средства за увеличение на мощността на шести блок през 2018 година са 43 млн. лв.. Това сподели изпълнителният шеф на АЕЦ “Козлодуй ” Иван Андреев пред публицисти. Средствата ще се покрият напълно от нуклеарната централа, добави той.

“До края на 2017 година бяха изхарчени 262 млн. лв. за пети и шести блок, като 180 млн. лв. изразходвахме за повишение на мощността ”, посочи Андреев.

Удължаването на живота на шести блок на АЕЦ “Козлодуй ” бе подписан откакто се откри, че всички проучвания са удостоверили сигурността на работата на енергоблока и той ще може да бъде експлоатиран още 30 години. През септември ще бъде подадена документите за възобновяване на лиценза на блока в Агенцията за нуклеарно контролиране. Той ще бъде за период до 10 години.

Условия“ Русия не подсигурява за непознато гориво

Единствено конструкторът може да даде гаранции за сигурността на създадените от него нуклеарни реактори. Касетите с гориво са част от реакторите. В случай, че в съветските реактори се сложат американски нуклеарни касети, конструкторът не подсигурява сигурността.
В момента следва удължение живота на 6 блок на АЕЦ “Козлодуй ”. Едно от изискванията на производителя е да не се вкарват непознати нуклеарни касети в реактора. След първото 10-годишно удължение на употребата на 5 и 6 блок е допустимо и второ за още 30 години.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР