Опънатата гладка кожа е символ на младостта и красотата. Особено

...
Опънатата гладка кожа е символ на младостта и красотата. Особено
Коментари Харесай

Анти-ейдж защита от слънцето

Опънатата гладка кожа е знак на младостта и хубостта. Особено през лятото изпитваме предпочитание да я излагаме на показ – без да я повредим на слънцето. Именно това се случва обаче, в случай че не й осигуряваме сигурна отбрана.

Доколко бързо се състаряваме до 70% зависи от външни фактори като UV-светлина и ултравиолетови А-лъчи. Не е невероятно да се любуваме на слънцето и да предотвратим бръчките, само че за задачата би трябвало да познаваме „ врага ” и да знаем по какъв начин да се предпазим от него.

Как UV-лъчението поврежда кожата?

Това зависи от вида излъчване. Преди се смяташе, че изключително създаващите тена UV-B-лъчи са рискови, тъй като проникват в най-дълбокия пласт на епидермиса и могат да провокират слънчеви изгаряния.

В днешно време се знае, че UV-А-лъчите са виновни за увреждания като светлинно обусловени бръчки или майорка-акнето. Тъй като те проникват още по-дълбоко – до кориума (истинската кожа), където поразяват колагеновите нишки. Всички UV- лъчи могат да провокират рак на кожата, изключително рискови в това отношение обаче са UV-А-лъчите.

Защо ултравиолетовите А-лъчи състаряват кожата?

Фактът, че многото слънце състарява кожата е прочут. Именно по тази причина слънцезащитните фактори стават все по-високи и отбраната от UV-А-лъчите все по-важна. Ново е обаче познанието за това, че ултравиолетовото А-лъчение, което съставлява 33% от слънчевата светлина, играе друга доста значима роля, защото може да доближава до субкутиса (подкожния слой) и да образува там свободни радикали.

Агресивните кислородни частици, своебразни отпадни артикули на обмяната, нападат клетъчните структури и принуждават кожата да създава един ензим, който я защитатава от лавинообразното им деяние, само че разгражда колагена. Резултатът от това е, че нашата кожа може да задържа по-малко течности, губи еластичността си и стартира да образува бръчки. Ето за какво положителните слънцезащитни артикули обезпечават спомагателна UV- A-защита.

Добро антиоксидантно деяние имат витамините А, Е и С, включени в състава на крема, само че и одобрявани вътрешно, защото множеството кремове не проникват подълбоко от епидермиса. Загубата на течности и разтегливост, обвързвана с изумените колагенови нишки, може да бъде обезщетена чрез задържащи влагата съставки като урея (3-10%), която нормално се съдържа естествено в кожата и подкрепя свързването на влагата.

Как да се предпазим от слънцето?

Важно е да заобикаляме излагането на слънчева светлина в интервала от 11 до 16 часа, защото тогава слънчевата радиация е най-силна и затова вредите са най-големи. Най-малкото, което можем да създадем, е да се скрием на сянка под чадъра, да закрием повече елементи от тялото си с облекла, да носим шапка, в случай че ни се наложи да се покажем навън.

Въпреки всичко обаче няма по какъв начин да избегнем изцяло слънчевите лъчи, а и не трябва, защото са добър източник на витамин D и въздействат позитивно на организма. При всяко излагане на слънце обаче наложително би трябвало да използваме козметичен артикул, със слънцезащитен фактор.

Как можем да разберем кой артикул е подобаващ за нашия вид кожа?

Изборът на подобаващ артикул се определАнти-ейджинг отбрана я както от вида кожа, по този начин и от интензивността на слънчевото излъчване и времето, прекарано навън. Като цяло биват определяни няколко вида кожа:

• I-ви вид: извънредно сензитивна кожа. Това са хората с рижа или доста светла (руса) коса, с съществуване на лунички, светли очи. При ниска активност на слънцето продуктите, подобаващи за представителите на тази група, са с фактор 20 – 30, а при висока активност – над 50.

• II-и вид: доста сензитивна кожа. Тук влизат хората с руса коса, светла кожа, склонна към появяването на лунички. При ниска активност на слънцето, те могат да употребяват препарат със слънцезащитен фактор 20, а при висока – от 30 до 50.

• III-и вид: сензитивна кожа. Към тази група спадат хората със светло-кестеняви и тъмно-руси коси, кафяви очи и матова кожа. При тях естествената отбрана на кожата е 20 – 30 минути. При ниска слънчева активност е задоволителен артикул с фактор 20, а когато има мощно слънцегреене, следва да се нанася препарат, с предпазващ фактор най-малко 20.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР