ООН разследва доклади за 13 масови гроба в района на Дарфур в Судан

...
Органът на ООН за правата на човека (UNJHRO) е получил
Коментари Харесай

Органът на ООН за правата на човека (UNJHRO) е получил доклади за най-малко 13 масови гроба в суданския град Ел Генейна, каза специален пратеник в разкъсаната от война страна пред Съвета за сигурност на ООН в сряда.

Смята се, че масовите гробове съдържат цивилни от етническото племе Масалит, които са били убити при атаки на паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF) и съюзническите арабски милиции, според Судан Фолкер Пертес.

Пертес, който обяви, че се оттегля като специален представител на ООН за Судан, добави, че нарушенията на човешките права се документират и „ако бъдат проверени, може да представляват военни престъпления“.

Убийствата, свързани с етническа принадлежност, се засилиха, след като в средата на април избухнаха боевете между Суданските въоръжени сили (SAF) и RSF.

Племето Масалит и други неарабски общности в Судан често са мишена на арабските милиции с подкрепата на RSF, според Human Rights Watch.

Судански деца, избягали от конфликта в Мурней в региона Дарфур в Судан, се возят на количка, докато пресичат границата между Судан и Чад в Адре, Чад. Судански деца, избягали от конфликта в Мурней в района на Дарфур в Судан, се возят на количка, докато пресичат границата между Судан и Чад в Адре, Чад. Зохра Бенсемра/Ройтерс

Доклад, публикуван през юли от организацията по правата на човека, установи, че най-малко 28 етнически масалити са били екзекутирани от RSF и съюзническите им милиции по време на нападение срещу Мистерей, село в Ел Генейна, което е дом на хиляди жители на масалит.

Експертите изразиха загриженост, че неотдавнашните убийства, свързани с етнически произход, отразяват геноцида в Дарфур от началото на 2000-те години, който остави стотици хиляди хора убити по време на кампания за етническо прочистване от арабска милиция, известна по това време като Джанджавид.

Неотдавнашното откритие на масови гробове, съдържащи членове на племето масалит, е второто подобно откритие тази година.

Най-малко 87 души, предимно етнически масалит, бяха открити в масов гроб в кварталите Ал-Мадарес и Ал-Джамарек в Ел-Генейна през юли. Службата на ООН по правата на човека каза, че те може да са били убити месец преди това от RSF и техните съюзнически милиции.

Миналата седмица Съединените щати наложиха санкции на заместник-лидера на RSF Абделрахим Дагало за нарушения на човешките права, след като поредица от разследвания на CNN разкриха бруталните военни стратегии на групата.

Военното правителство на Судан също издаде указ за разпускане на RSF, позовавайки се на бунта, включително „сериозните нарушения, които те извършиха срещу граждани“, наред с други.

Боевете между въоръжените сили на Судан и RSF ескалираха в столицата на страната Хартум, оставяйки най-малко 5000 убити и над 12 000 ранени, според данни на ООН.

Най-малко 43 души бяха убити в неделя, след като пазар в южен Хартум беше ударен от въздушен удар, съобщи синдикат на судански лекари. Други 32 цивилни бяха убити дни преди това при подобен удар в Омдурман, също в Хартум.

Повече от 4 милиона души са избягали от насилието в Судан, като повече от половината са избягали само от столицата, според Международната организация по миграция.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР